'Gebruik mijnwater historische gebeurtenis'

'Ik denk dat we zonder overdrijven mogen zeggen dat vandaag een beetje geschiedenis wordt geschreven.' Minister Cramer opende vanochtend de Mijnwater conferentie in Aken en refereerde met haar woorden aan het feit dat binnenkort natuurlijk verwarmd mijnwater als energiebron wordt gebruikt.

De oude kolenmijnen in Limburg die ooit Nederland van energie voorzagen en eind jaren zestig sloten, worden nu, meer dan 30 jaar later, weer ingezet om energie te leveren; duurzame energie ditmaal. Op 31 december 1974 kwam de laatste steenkool naar boven, binnenkort pompt de nieuwe mijnwatercentrale in Heerlen de eerste liters natuurlijk verwarmd water omhoog.

Het water dat van een diepte van 700 meter komt en zo'n 28 graden is, wordt doorgegeven aan cv-water. Er is dus in de woningen minder energie nodig het water te verhitten dan nu het geval is. Er is ook koelwater beschikbaar, dat komt van een diepte van 250 meter en is zo'n 17 graden.

'Het mijnwaterproject laat zien dat door innovatief denken in termen van ja natuurlijk! In plaats van ja, maar... we weer een klein stapje in de richting van een schone en duurzame wereld kunnen zetten. Te beginnen in Heerlen, maar ook hier in Aken Duitsland, Lorraine in Frankrijk...en al die andere oude mijngebieden die hopelijk zullen volgen,' zo sprak minister Cramer enthousiast.

Er zijn nu vijf proefboringen uitgevoerd en berekeningen geven aan dat het economisch haalbaar is: de tarieven voor mijnwaterenergie zullen naar verwachting niet hoger zijn dan die van reguliere energie.

De bewindsvrouw roemde in haar toespraak Riet de Wit en Elianne Demollin. Zij hebben het idee van het gebruiken van mijnwater op de kaart gezet. Ook prees zij Jack Gorgels, voorzitter van Weller Housing. Volgens Cramer heeft Gorgels zijn nek uitgestoken om het project tot een succes te maken en is zijn woningbouwcorporatie een goed voorbeeld van een instelling met maatschappelijke betrokkenheid en oog voor innovatie.

Het Heerlense mijnwaterproject is pril en experimenteel, maar het is nu al duidelijk dat op deze wijze huizen en gebouwen verwarmen een CO2-reductie van vijftig procent oplevert. Cramer in haar speech: 'Het gebruik van mijnwater is een bijzondere en slimme vorm van geothermie. Het is feitelijk een innovatie op een toch al slimme techniek en ik verzeker u dat ik all ontwikkelingen zal volgen.'

Meer informatie: