Inontvangstname van het advies van de Tafel van Alders

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, de heer Alders,

Uw advies heeft – al vóórdat het gepresenteerd wordt – veel aandacht gekregen. Daarom wil ik nog even terughalen waar het allemaal om begonnen is. Ik heb u gevraagd om een advies over de balans tussen groei op Schiphol én maatregelen om hinder te beperken.

Vervolgens bent u met alle betrokkenen om de tafel gaan zitten om te kijken hoe Schiphol zich binnen de wettelijke milieugrenzen het beste kan ontwikkelen.

Natuurlijk was dat niet eenvoudig, daarom is het bijzonder knap dat u er uit bent gekomen.
Want de doelen die verschillende partijen nastreven, lagen niet altijd in elkaars verlengde.
De één wilde meer ruimte voor groei, de ander minder hinder. Maar het is jou, Hans, gelukt om alle partijen letterlijk en figuurlijk bij elkaar te brengen. Dat bewees je al in 2007 met het akkoord over de korte termijn.Je bent er nu wederom in geslaagd, voor de periode tot 2020.

Daarvoor wil ik alle lof uitspreken aan de leden van de Alderstafel: bestuurders, luchtvaartpartijen en bewoners.

In het bijzonder wil ik mijn respect uitspreken tegenover de bewonersorganisaties. Het is niet altijd gemakkelijk te wonen in de buurt van een grote internationale luchthaven. Ik weet dat er bij u zorgen leven over de leefbaarheid in deze omgeving. Ik weet dat er voor u veel op het spel staat. Juist dáárom heb ik grote waardering voor uw kritische, maar constructieve bijdrage aan het overleg.In dit advies geeft u aan hoe u het komend decennium met elkaar overweg wilt.

Iedereen is het erover eens dat Schiphol één van de belangrijke pilaren is waar onze economie op leunt. We hebben een open economie en hebben de diverse verbindingen hard nodig om onze positie binnen de wereldeconomie te behouden. Het is u gelukt om te adviseren hoe de geluidshinder en de capaciteit van de luchthaven in evenwicht gebracht kunnen worden. Nu komt het aan op de uitvoering daarvan. Daar hebben we alle partijen nog steeds hard voor nodig. Zeker nu de wereldwijde economie in zwaar weer verkeert, is dat hoogstnoodzakelijk. Want de economie van Nederland is weerbaar, maar de mainportpositie van Schiphol blijkt kwetsbaar.

Om aantrekkelijk te blijven, stelt de Alderstafel voor om de capaciteit van Schiphol in te zetten voor vluchten die maximaal bijdragen aan onze economie. Dit zijn vooral intercontinentale en zakenvluchten: zij zorgen ervoor dat Nederland een rol van betekenis op het wereldtoneel speelt. Voor deze vluchten moet altijd plaats zijn op Schiphol, vindt u. Als we Schiphol selectief willen laten groeien, dan moeten we de overige vluchten een goed alternatief bieden. Hiermee komen we op de discussie over regionale luchthavens. Ik kom hier in de luchtvaartnota op terug.

Natuurlijk speelde ook de discussie over een 50/50-systeem – het systeem waarbij je streeft naar continue milieuwinst en deze gelijkelijk wil verdelen tussen de luchtvaartsector en de omgeving.

De groei van de luchthaven mag zo min mogelijk geluidhinder opleveren. U stelt maatregelen voor om hinder te beperken, waaronder glijvluchten, of wel het nieuwe vliegen. Dit is de luchtvaartvariant op het nieuwe rijden.

Net als bij het nieuwe rijden, gebruiken vliegtuigen hun motor zo min mogelijk zodat zij zo zacht mogelijk aankomen op de plaats van bestemming. Ik ben dan ook heel blij dat u heeft afgesproken dat wij steeds meer gebruik gaan maken van glijvluchten.

Ik wil de heer Alders en zijn tafelgenoten hartelijk bedanken voor dit gezamenlijke perspectief op de toekomst voor Schiphol en haar regio. U heeft voor het komend decennium een stevige koers uitgezet. U noemt het een één en ondeelbaar advies, waaruit niet valt te shoppen.
Ik ga daarom eerst terug naar de ministerraad, maar ik beloof u: het kabinet komt spoedig met een reactie.

Én ik beloof u dat wij dit advies goed zullen uitwerken in de Luchtvaartnota. Ik kan u wel vast zeggen dat ik erg blij ben met het feit dat u duidelijke lijnen aangeeft hoe u gezamenlijk de toekomst ziet voor de ontwikkeling van Schiphol én de regio.Gefeliciteerd met dit mooie resultaat.