Strengere aanpak wanbetalers zorgpremie

Zorgverzekeraars moeten mensen die hun zorgpremie niet betalen na 2 maanden al een betalingsregeling aanbieden.

Man op een schoen loopt langs reclame van zorgverzekeraar.

Verzekerden die desondanks langer dan 6 maanden hun nominale premie niet hebben betaald (wanbetalers), moeten 130% van de nominale premie per maand gaan betalen. Dit bedrag wordt ingehouden op het inkomen of de zorgtoeslag.

Dit staat in het aangepaste wetsvoorstel structurele maatregelen wanbetalers nominale zorgverzekeringspremie. Hiermee geeft minister Klink gevolg aan het advies van de Raad van State om de incassomogelijkheden van verzekeraars te versterken. Verwacht wordt dat door dit wetsvoorstel het aantal wanbetalers (volgens het CBS ongeveer 240.000) snel zal afnemen.

Druk op betalen opvoeren

Mensen die geen zorgpremie willen betalen, leggen daarmee de kosten op de schouders van anderen. Hierdoor komt de solidariteit in het verzekeringsstelsel onder druk te staan. Klink wil daarom de druk zo hoog mogelijk opvoeren op het (alsnog) betalen van de nominale premie. Zeker ook omdat het royeren van wanbetalers door zorgverzekeraars geen oplossing is, want ook onverzekerden vergroten de druk op de solidariteit in het stelsel.

Problemen voorkomen

Tegelijkertijd legt de minister in het aangepaste wetsvoorstel nog meer nadruk op het voorkomen van problemen van mensen die om wat voor reden dan ook moeite hebben om hun premie te betalen. Zo vroeg mogelijk moet een oplopende schuld worden voorkomen. Schuldhulpverlening en begeleiding bij het omgaan met geldzaken kunnen hierbij helpen.