Voortgangsrapportage grenscontroles

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie, mede namens de ministers van Defensie, Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ingestemd met de tweede voortgangsrapportage 'Plan van aanpak Grenscontroles'. Uit de rapportage blijkt dat er belangrijke stappen zijn gezet om het grenstoezicht aan de buitengrens te verbeteren, mede met het oog op het tegengaan van terroristische activiteiten. Bij alle activiteiten is het uitgangspunt een goede balans vinden tussen de mobiliteit van personen en goederen en de nationale veiligheid. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van technologische ontwikkelingen en aangehaakt bij ontwikkelingen op Europees niveau.

Eén van de ontwikkelingen is het omvormen van het pilot-project 'Gezamenlijke Patrouilles' tot een meer structurele werkwijze in het 'Geïntegreerd Toezicht Buitengrens'. Dit houdt in dat de Koninklijke Marechaussee, de Zeehavenpolitie en de Douane de inzet afstemmen en informatie uitwisselen bij controles aan de buitengrenzen en op de luchthaventerreinen in Nederland.

Daarnaast heeft het kabinet de sterke en zwakke punten van het grenscontrolesysteem verder in kaart gebracht. Hierbij is op basis van bestaande documenten, zoals de risicoanalyses per vervoerssegment en de evaluatie van de gezamenlijke patrouilles, inzichtelijk gemaakt welke onderdelen van het Nederlands grenstoezicht extra aandacht behoeven. Hierbij is onder andere gekeken naar wet- en regelgeving, beleid en organisatie, informatiepositie, risicoanalyse, samenwerking, informatie-uitwisseling en handhaving. Op basis van deze analyse bezien de uitvoerende diensten in afstemming met de betrokken departementen, de gewenste prioritering en uitwerking van de te nemen maatregelen, met het oog op het verbeteren van het grenstoezicht.