Geen rijksbrede invoering baten-lastenstelsel

Er komt geen rijksbrede invoering van het baten en lastenstelsel. Dit schrijft minister Bos de Tweede Kamer naar aanleiding van de uitkomst van de evaluatie van de pilot die hierover heeft plaatsgevonden bij het ministerie van LNV.

In de evaluatie wordt geconcludeerd dat invoering van een rijksbreed baten-lastenstelsel te hoge kosten en te veel administratieve lasten met zich meebrengt. Wel doet het kabinet voorstellen om de informatievoorziening aan de Kamer te verbeteren.

Voorgesteld wordt om de informatievoorziening in de begrotingen en verantwoordingen richting de Kamer te verbeteren met behoud van het huidige kas-verplichtingenstelsel. Daarbij wordt onder andere gedacht aan het het verbeteren van de kwaliteit van kosten-batenanalyses door second opinions op te nemen en qua methodiek aan te sluiten bij de Leidraad Overzichten Effecten Infrastructuur. Ook moet het bestaande beleid worden voortgezet om uitvoerende taken van het Rijk zoveel mogelijk in een batenlastendienstmodel onder te brengen.