Minister spreekt met bonden

Minister Eimert van Middelkoop heeft vandaag gesproken met de vertegenwoordigers van de defensiebonden. Aanleiding was de ophef die is ontstaan door een interview met de minister in Vrij Nederland.

Van Middelkoop sprak met Wim van den Burg (voorzitter AFMP), Jean Debie (voorzitter VBM/NOV), Jan Kleian (voorzitter ACOM) en Peter van Maurik (vice-voorzitter FVNO). In het gesprek zei Van Middelkoop nogmaals zijn uitspraken over zijn dienstplicht en de ophef daarover zeer te betreuren. De minister sprak van “een open, kritisch en constructief gesprek” met de vertegenwoordigers van de bonden. “Het is goed dat we onze gevoelens en ons gezamenlijke betrokkenheid hebben kunnen uitspreken. We realiseren ons dat we "sociale" partners zijn met een grote loyaliteit en wederzijdse verantwoordelijkheid naar de krijgsmacht”. De bonden vroegen in het gesprek ook aandacht voor de ondersteuning van commandanten en het borgen van rust en stabiliteit in de organisatie. De minister gaf aan dat beide aspecten meegenomen zouden worden in het plan "Werving en Behoud" dat binnenkort aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Eveneens werd gesproken over de recente gebeurtenissen in Uruzgan.

De minister benadrukte dat in zijn politieke carrière betrokkenheid bij de krijgsmacht een herkenbare lijn is. Als minister wordt hij dagelijks geïnformeerd over het wel en wee van de krijgsmacht. Daarnaast ziet hij ook het grote belang van een open communicatie met de bonden. De minister herkende en erkende veel kritiek die door de vertegenwoordigers van de bonden werd geuit, maar hij benadrukte dat nationaal en internationaal de Nederlandse krijgsmacht een hoog aanzien geniet.