Staatssecretaris De Vries bezoekt Bosnië

Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, brengt een bezoek aan de Nederlandse militairen in Bosnië van maandag 6 tot en met woensdag 8 oktober. In Sarajevo reikt hij vandaag de Althea-herinneringsmedaille uit aan 36 Nederlandse militairen die komende maand zullen terugkeren naar Nederland. Ook spreekt hij met de commandant van de European Union Force (EUFOR).

De Vries: "U heeft zojuist de Althea- herinneringsmedaille opgespeld gekregen. Ik vind het andere woord voor medaille, 'onderscheiding' eigenlijk een veel beter woord. Het zegt veel meer over de betekenis van dat mooie stukje metaal wat nu op uw uniform prijkt. Door uw aanwezigheid hier heeft u zich namelijk letterlijk 'onderscheiden' van anderen, u heeft iets bijzonders gedaan.

Want al staat uw missie minder in de belangstelling dan die in Uruzgan, of in Tsjaad, ook u bent wel zes maanden van huis om ergens anders op de wereld mensen te helpen aan een betere toekomst. U had ook voor een andere baan kunnen kiezen waarbij u lekker thuis kon blijven. Mensen vergeten dat wel eens."

De rest van het bezoek bestaat uit een rondgang langs verschillende LOT-huizen (liaison observation teams)om met het daar werkzame Nederlandse personeel te spreken. De LOT-teams opereren vanuit woongemeenschappen en zijn gehuisvest tussen de lokale bevolking.

Doel van hun aanwezigheid is inzicht te krijgen in sociale, politieke, economische, militaire en veiligheidszaken. Ze fungeren als tussenpersoon tussen EUFOR en de internationale organisaties. In Bosnië zijn momenteel tachtig Nederlandse militairen actief. Zij zijn verdeeld over vier LOT’s (Drvar, Mrkonjic Grad, Livno en Travnik), de Integrated Police Uniten de hoofdkwartieren in Banja Luka en Sarajevo.

Deze week bleek tijdens het informele EU-beraad van defensieministers in Frankrijk dat een meerderheid van de lidstaten voorstander is om de militaire missie in Bosnië op termijn te beëindigen vanwege de verbeterde veiligheidssituatie. Een civiele missie zou de taken geleidelijk moeten overnemen. Het mandaat voor de Althea-missie loopt in november af.