`Kijken naar wat mensen wél kunnen`

Staatssecretaris Aboutaleb vindt het belangrijk dat bij de hulp aan mensen die niet op eigen kracht een baan kunnen vinden, wordt gekeken naar wat zij wél kunnen en niet meer naar wat hun beperkingen zijn. Dit heeft Aboutaleb gezegd bij de presentatie van het rapport ‘Werken naar vermogen’ van de commissie Fundamentele herbezinning Wsw.

De commissie werd begin dit jaar door Aboutaleb ingesteld om antwoord te geven op de vraag hoe de arbeidsdeelname kan worden bevorderd van mensen die niet zelfstandig aan de slag kunnen komen of blijven, zonder dat dit meer geld kost.

De commissie adviseert een nieuwe aanpak die veel meer mensen met een beperking uitzicht biedt op een baan en die hen stimuleert hun talenten tot bloei te laten komen. Maatwerk staat daarbij voorop en dat kan alleen als bij de uitvoering van een nieuwe regeling de mogelijkheden van de werkzoekende en de werkgever centraal staan.

Aboutaleb voelde zich aangesproken door het voorstel om eerst een pilot te starten waarin proefgedraaid wordt met de voorstellen van de commissie. Hij benadrukte ook dat veranderingen in het stelsel geen gevolgen zullen hebben voor mensen die nu in de sociale werkvoorziening werken.

Naar het rapport ‘Werken naar vermogen’ van de commissie Fundamentele herbezinning Wsw op de website van de commissie.