Ministerraad stemt in met vijf gemeentelijke fusies

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de volgende gemeentelijke fusies:

  • De gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten tot de nieuwe gemeente Oldambt (provincie Groningen);
  • De gemeenten Arcen en Velden en Venlo tot de nieuwe gemeente Venlo (provincie Limburg);
  • De gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel tot een nieuwe gemeente waarvan de definitieve naam nog niet bekend is (provincie Limburg);
  • De gemeenten Horst aan de Maas, Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum tot een nieuwe gemeente waarvan de definitieve naam nog niet bekend is. Een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum wordt toegevoegd aan de gemeente Venray (provincie Limburg);
  • De gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle tot de nieuwe gemeente Zuidplas (provincie Zuid-Holland).

Het belangrijkste doel van de herindelingen is het versterken van de bestuurskracht van de betrokken gemeenten. Met deze herindelingen zal de bestuurlijke drukte afnemen en zullen de nieuwe gemeenten nu en in de toekomst voor hun taken zijn toegerust. Dit is in het belang van de inwoners van die gemeenten.

De voorstellen waren het initiatief van de betrokken gemeenten of provincies en voldoen aan de afspraken uit het Coalitieakkoord van dit kabinet en het Beleidskader gemeentelijke herindeling. Dit betekent dat er voldoende draagvlak is voor de herindelingen onder de betrokken gemeenten. De provincies hebben hierop getoetst en allen gaven een positief advies aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State zullen worden gezonden. De tekst van de wetsvoorstellen en van de adviezen van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van alle herindelingen per 1 januari 2010.