Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat ouderen in een verpleeghuis 24 uur in dezelfde luier rondlopen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/KZ-U-2884221

27 oktober 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen vanhet Kamerlid Agema over het bericht dat ouderen in een verpleeghuis 24 uur in dezelfde luier rondlopen.
(2080901950)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “24 uur rondlopen in dezelfde luier”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het te gek voor woorden is dat de voorzitter van de stichting Hilverzorg überhaupt stelt dat er tegenwoordig incontinentiemateriaal beschikbaar is dat 1 keer per dag wisselen mogelijk maakt, zodat niemand in ons land de hele dag in een volle, stinkende luier zou moeten hoeven te lopen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Kennelijk beweert een fabrikant van incontinentiemateriaal dat een keer per dag wisselen mogelijk is. In het door u aangehaalde bericht staat dat de bestuursvoorzitter ook gezegd heeft dat het incontinentiemateriaal verschoond wordt als dat moet. Ik vind het terecht dat het management van verpleeghuizen ervoor zorgt dat ze doelmatig en kostenbewust de zorg in hun instelling organiseren. Dat is in ons aller belang. Dit betekent niet dat zorg onverantwoord of onmenselijk moet worden.

Vraag 3

Is het waar dat verpleeghuis Zonnehoeve een formatie kent van 77,7 uur voor 24-uurs zorg aan 32 bewoners en dat in dit verpleeghuis vooral patiënten wonen die veel zorg nodig hebben?

Vraag 4

Wat is de gemiddelde zorgzwaarte per patiënt in dit verpleeghuis? Al zou dat gemiddeld “6” zijn dan lezen we in de gebruikersgids zorgzwaartepaketten dat dat pakket uit gaat van gemiddeld 18 uren zorg per week en dan spreken we bij 32 bewoners toch over een over formatie van 372 uur? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3 en 4

De personeelsformatie en de gemiddelde zorgzwaarte per patiënt van individuele verpleeghuizen worden niet landelijk geregistreerd. Als 32 bewoners gemiddeld 18 uren cliëntgebonden zorg per week krijgen, is dat tezamen 576 uur per week. Daarnaast is in de prijs van de ZZP’s ook rekening gehouden met niet-cliëntgebonden tijd, zoals tijd voor scholing en werkoverleggen. Tevens is in de prijs van de ZZP’s rekening gehouden met vakantie en ziekteverzuim.

1) www.gooieneemlander.nl, ‘24 uur rondlopen in dezelfde luier’, 1 oktober 2008