Antwoorden op kamervragen van Leijten over het functioneren van het Centraal Administratiekantoor (CAK)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2881281

27 oktober 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over het functioneren van het Centraal Administratiekantoor (CAK) (2080900820).

Vraag 1

Wanneer kan de Kamer de uikomsten van het onderzoek naar het functioneren van het CAK tegemoet zien? 1)

Antwoord 1
De uitkomsten van het onderzoek naar het functioneren van het CAK heb ik u op 3 oktober 2008 toegezonden, samen met de kabinetsreactie ‘onderzoek CAK’ van 3 oktober 2008, DZ/CB-U-2881563.

Vraag 2

Is het waar dat Berenschot, die het onderzoek naar het functioneren doet, bijna vergeten was met cliëntenorganisaties te spreken? Zo ja, hoe heeft het kunnen gebeuren dat dit bureau juist de mensen die te maken hebben met het CAK over het hoofd zag?

Antwoord 2
Nee, de cliëntenorganisaties zijn door Berenschot B.V. actief betrokken bij het onderzoek. De LOC en CG-raad zijn in een vroeg stadium geraadpleegd, het VG-platform/VG-belang in een later stadium.

Vraag 3

Wat is uw reactie over de vele klachten die de Kamer (alsmede afschriften van aan u gezonden brieven) krijgt over het functioneren van het CAK als het gaat om:
- telefonische bereikbaarheid
- verkeerde rekeningen
- het call center dat geen inzicht heeft in de rekeningen
- het niet stoppen van inningen na tijdelijk verblijf
- het innen van de maximale indicatie als er niet maximaal gebruik van is gemaakt (in het geval van bijvoorbeeld tijdelijk verblijf in een logeerhuis)
- het lange wachten op terugbetalingen na te hoge voorschotten
- het niet ontvangen van aanslagen voor de eigen bijdrage, terwijl iemand al langer intramuraal woont?

Vraag 4

Wat is uw reactie op de vele geluiden dat tegen voorlopige eigen bijdragen geen bezwaar gemaakt kan worden, omdat het om voorlopige berekeningen gaat? Heeft u zicht op de hoeveelheid mensen die hierdoor in de financiële problemen komen?

Vraag 5

Wat is het aantal bezwaarschriften dat is binnengekomen bij het CAK, en hoelang duurt het voordat deze worden afgehandeld? Wat is voor u maximaal accepteerbaar?

Antwoord 3, 4 en 5

Voor een antwoord hierop verwijs ik naar de kabinetsreactie ‘onderzoek CAK’.

Vraag 6

Wat is de reden dat het CAK de inningsdatum van de eigen bijdrage veranderd heeft - van eind van de maand naar begin van de maand - en waarom zijn de mensen die hiermee te maken hebben daar niet over geïnformeerd?

Antwoord 6

Om de gewenningsbijdrage die in het begin van dit jaar is ingevoerd, in januari goed uit te kunnen voeren, is door het CAK besloten om de facturering in januari voor alle cliënten die een eigen bijdrage voor zorg met verblijf verschuldigd zijn uit te stellen. Dit geldt ook voor cliënten die niet onder de overgangsregeling vielen. De facturen met betrekking tot de eigen bijdrage over de maand januari 2008 zijn deels eind januari en deels begin februari aan cliënten verstuurd. Hierdoor was ook de inning (automatische incasso) later dan gebruikelijk. Er is vervolgens voor gekozen de datum van facturering stapsgewijs terug te brengen naar de gebruikelijke termijn. Vanaf augustus 2008 is daar weer sprake van en wordt de gebruikelijke datum van facturering aan het begin van de maand weer gehanteerd. Alle cliënten die in aanmerking kwamen voor de gewenningsregeling zijn geïnformeerd. De automatische incasso vindt zoals gebruikelijk plaats binnen drie weken na de datum van facturering.

Vraag 7

Waarom wordt uw toezegging in het Tv-programma Kassa van 1 maart 2008 dat de zaken in mei/april 2008 weer op orde zouden zijn niet gehaald?

Antwoord 7
Voor een antwoord hierop verwijs ik naar de kabinetsreactie ‘onderzoek CAK’.

Vraag 8

Kan het CAK naar uw mening nog steeds de afhandeling van de nieuwe regeling ter vervanging van de Buitengewone Uitgavenaftrek aan? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 8

Voor een antwoord hierop verwijs ik naar de kabinetsreactie ‘ketenuitvoerbaarheidstoets Wtcg’ van 3 oktober 2008, Z/VU-2883161. Zoals daarin is aangegeven, heeft het kabinet er alle vertrouwen in dat de uitvoering van de Wtcg correct zal verlopen.

Vraag 9

Wat is de stand van zaken rond de uitkering van de compensatie voor het eigen risico? Kunt u garanderen dat iedereen die recht heeft op de compensatie, deze ook vóór het einde van dit jaar heeft ontvangen?

Antwoord 9

Het CAK heeft vanaf begin september 2008 aan de verzekerden die in aanmerking komen voor de compensatie van het eigen risico, een toekenningsbeschikking gestuurd. De uitbetaling van de compensatie is voorzien tussen half november en eind december 2008.

Vraag 10

Hoeveel heeft het aanpassen van het logo van het CAK gekost? 2)

Vraag 11

Deelt u de mening dat het CAK beter energie (en geld) kan steken in het verbeteren van de dienstverlening, in plaats van in het ontwikkelen van een nieuw logo? Zo ja, hoe gaat u voorkomen dat het CAK zich meer met beeldvorming bezig houdt dan met de dienstverlening? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 10 en 11

Het is van belang dat het CAK herkenbaar is voor de burger. Het CAK houdt zich vanaf dit jaar niet meer alleen bezig met de AWBZ, maar verzorgt nu ook het uitbetalen van de compensatie voor het eigen risico Zorgverzekeringswet. Daarom heeft het CAK gekozen voor wijziging van naam en logo. Het gaat hier om zaken die binnen het project ‘huisstijl’ van het CAK vallen. De kosten vallen binnen de beheerskosten van het CAK.

1) Kamerstuk 31 294 nr. 16, vergaderjaar 2007-2008
2) http://www.zn.nl/actueel/nieuws/2008/september/nieuw_logo_voor_cak.asp