Bevoegdheden niet overgedragen bij gedwongen uitzettingen naar Somalië

Bij uitzettingen naar Somalië tussen oktober 2002 en juli 2004 zijn geen bevoegdheden overgedragen aan particuliere organisaties. Uit onderzoek is tevens gebleken dat de inzet van een externe partij bij het realiseren van gedwongen terugkeer niet in strijd is met richtlijnen zoals neergelegd in nationale en internationale wet- en regelgeving. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer

Het onderzoek is verricht naar aanleiding van vragen van Stichting INLIA over de wijze van afwikkeling van de uitzettingen van Somalische vreemdelingen via de luchthaven Nairobi in Kenia tussen oktober 2002 en juli 2004. De SP stelde hierover Kamervragen. In de beantwoording van deze vragen op 21 mei 2007 heeft staatssecretaris Albayrak de Kamer al gemeld dat thans geen gebruik wordt gemaakt van particuliere organisaties bij terugkeer.

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van 37 uitzettingen naar Somalië via Nairobi. Er zijn geen aanwijzingen dat de uitgezette vreemdelingen niet veilig op hun plek van bestemming in Somalië zijn aangekomen. Wel is geconstateerd dat de praktijk van de samenwerking met de particuliere organisatie onvolkomenheden kende, met name in de verslaglegging.