Convenant Bemiddeling bij AWBZ-erkende thuiszorginstellingen

De Belastingdienst, de branchevereniging Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), het ministerie van VWS en het UWV hebben donderdag 23 oktober 2008 het convenant 'Bemiddeling bij AWBZ-erkende thuiszorginstellingen' ondertekend.

In het convenant zijn de partijen een samenwerkingsvorm overeengekomen waarbij duidelijk is dat een zorgverlener als zelfstandige zonder personeel (zzp) in de AWBZ-zorg in natura werkzaam is. Dit betekent dat er geen sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking voor de werknemersverzekeringen en in fiscale zin. Als de cliënt kiest voor deze samenwerkingsvorm, hoeven zowel de cliënt als de zorginstelling geen loonheffingen meer in te houden en af te dragen.
De noodzaak voor de zorgvrager en/of de AWBZ-erkende thuiszorginstelling om van de zorgverlener een VAR Winst Uit Onderneming (WUO) te ontvangen, vervalt hierdoor. Dat vermindert de administratieve lasten voor alle betrokkenen. Ook wordt op deze manier bereikt dat schijnconstructies met zzp-ers in deze sector worden tegengegaan.
Deze nieuwe samenwerkingsvorm is mogelijk per 1 januari 2009.

De Belastingdienst zal bij de AWBZ-erkende thuiszorginstellingen die het convenant onderschrijven, ten aanzien van de gemaakte afspraken, volstaan met toezicht dat bestaat uit het steekproefsgewijs monitoren van de naleving hiervan (Horizontaal Toezicht).

Meer informatie is vanaf dinsdag 28 oktober te vinden op: www.belastingdienst.nl/convenant.
Het convenant is ook beschikbaar via www.branchebelang-thuiszorg.nl en www.minvws.nl.