Geslaagde operatie in Mirabad

In het gebied Mirabad, ten oosten van Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan, is afgelopen week de operatie Bor Barakai (Tornado) uitgevoerd. Doel was de invloed van de opstandelingen terug te dringen en het gevoel van veiligheid bij de bevolking te verbeteren. Onder leiding van commandant Task Force Uruzgan, kolonel Kees Matthijssen, voerden ruim duizend ISAF-militairen operatie Bor Barakai uit.

Afghaanse, Britse, Australische, Franse en Nederlandse eenheden werkten nauw samen om vijandelijke activiteiten te verstoren en opslagplaatsen van wapens en Improvised Explosive Devices (IED’s) op te ruimen. Dit om te voorkomen dat vijandelijke strijders aanslagen op de lokale bevolking, de Afghaanse veiligheidsdiensten en ISAF-militairen kunnen voorbereiden en uitvoeren.

In een grote opslag troffen de militairen 650 kilo zelfgemaakte explosieven en losse onderdelen van IED’s aan. Met deze hoeveelheid kunnen meer dan veertig IED’s gemaakt worden. Ook werden bij huiszoekingen raketten, klein kaliber wapens, granaten en andere munitie gevonden.

De bevolking in het gebied toonde zich positief over de operatie en de wijze van optreden van de militairen. Op verschillende plaatsen zijn lokale shura’s georganiseerd waar militairen en dorpsleiders spraken over de huidige situatie en de toekomst. Gouverneur Hamdam belegde zelf ook een tweetal shura’s met vertegenwoordigers uit het gebied Mirabad. Hij sprak uit zich te willen inzetten voor het verder ontwikkelen en verbeteren van de dorpen.

De Afghaanse autoriteiten zetten de contacten voort. Het Provinciaal Reconstructieteam en de vertegenwoordigers van Buitenlandse Zaken blijven ondersteunen. Er vindt overleg plaats om projecten te realiseren en de positie van de Afghaanse regering te versterken. Het Afghaanse leger gaat in deze gebieden patrouilleren.