Van der Hoeven: "Pak excessieve vertrekpremies aan!"

Minister van der Hoeven vindt dat er een einde moet komen aan het rijkelijk belonen van disfunctionerende managers in het bedrijfsleven. Ze stelde dat in een interview met Dagblad De Limburger van zaterdag 25 oktober 2008.

Van der Hoeven rekent daarbij op het zelfcorrigerend vermogen van het bedrijfsleven maar sluit niet uit dat er op termijn ook wettelijke maatregelen komen. "Goed en stevig belonen is geen probleem. Maar er zijn grenzen. Als het fout gaat door jouw management, dien je te vertrekken zonder gouden handdruk".

Van der Hoeven: "De code Tabaksblatt is een goede insteek. Veel bedrijven volgen de code, zoals ook de commissie die de code monitort, de commissie Frijns eind vorig jaar signaleerde. De commissie komt nog dit jaar met nieuwe aanbevelingen. Ik heb vertrouwen in het zelfcorrigerend vermogen en ben dan ook benieuwd naar waar de commissie Frijns dit najaar mee gaat komen".

Er is momenteel een wetsvoorstel in voorbereiding dat de OR van een NV het recht geeft om over het beloningsbeleid te spreken op de Aandeelhoudersvergadering. Dit voorstel gaat nog vóór de kerst naar de Raad van State. Van der Hoeven hierover: "Ik denk dat dat heel goed kan werken. Er zijn inmiddels voorbeelden waar de Aandeelhoudersvergadering iets anders wilde dan de leiding van het bedrijf".

Als alle maatregelen en richtlijnen onvoldoende zouden werken, dan vind de minister dat er gewerkt moet worden aan een verdere versterking van de kracht van de Raad van Commissarissen of Aandeelhoudersvergadering om iets te doen aan de vertrekpremies na slecht functioneren.