Controle regio Oosterhout op coffee- en growshops

Dinsdag 28 oktober zijn er bij een integrale actie twee coffeeshops en vijftien growshops in het district Oosterhout gecontroleerd. Bij deze gezamenlijke handhavingsactie werkte de Belastingdienst Oost-Brabant en Zuid-West samen met politie Midden en West Brabant en de gemeenten Oosterhout, Waalwijk, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze, Rijen en Loon op Zand.

Tijdens de handhavingsactie is gecontroleerd op het naleven van administratieve en fiscale verplichtingen, de gemeentelijke regels en voorschriften, de AHJOG criteria, het veroorzaken van overlast en op de overtreding van de Opiumwet.

AHJOG- criteria zijn opgesteld voor eigenaren van coffeeshops waarbij afspraken zijn gemaakt met de overheid inzake:
A = Affichering; er mag geen reclame worden gemaakt;
H = Harddrugs; er mogen geen harddrugs verkocht worden;
O = Overlast; er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt;
J = Jongeren; er mag niet aan minderjarigen (onder de 18 jaar) verkocht worden;
G = Gram; er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per persoon verkocht worden.
De maximale handelsvoorraad in een coffeeshop mag niet meer dan 500 gram bedragen.

Op twee adressen heeft de Belastingdienst een totaalbedrag van € 14.041 aan belastingschuld geïnd. De Belastingdienst constateerde dat er bij elf ondernemers niet werd voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Op deze adressen zijn door de Belastingdienst waarschuwingen uitgedeeld. Om de juistheid van de aangiften te controleren zal de Belastingdienst mogelijk een nader onderzoek instellen. Op één adres werd een werknemer aangetroffen die niet bij de Belastingdienst was aangemeld.

De politie van het district Oosterhout trof bij een growshop in de gemeente Made ongeveer 2 kilo hennep en 40 hennepstekken aan. Deze aangetroffen hennep en hennepstekken zijn in beslag genomen. Twee personen zijn gehoord voor de Opiumwet en tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij twee growshops is er hennepafval aangetroffen, waarbij op één adres twee zogenaamde knipmachines werden aangetroffen waarin een hoeveelheid hennep en hennepknoppen zat. De betreffende knipmachines zijn in beslag genomen en tegen de eigenaren van de hennepafval wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij een coffeeshop in Waalwijk constateerde de politie een overschrijding van de toegestane handelsvoorraad. Tegen de eigenaar wordt hier een proces-verbaal voor opgemaakt.

Op dertien adressen binnen de verschillende gemeenten werden overtredingen geconstateerd op het bestemmingsplan, de bouwvergunning en exploitatievergunning. De gemeenten zullen hiervoor met de betreffende ondernemers in gesprek gaan. Met betrekking tot de growshop in Made waar de hennep(stekken) zijn aangetroffen en de coffeeshop in Waalwijk waar overschrijding van de handelsvoorraad is geconstateerd, gaan de gemeenten zich beraden over mogelijke vervolgstappen.