Eén regeling voor zorg aan illegalen

De bestaande financieringsregelingen voor noodzakelijke medische zorg aan illegale personen worden vervangen door één wettelijke regeling.

Iraakse moeder in een asielzoekerscentrum doet het haar van haar dochtertje.

Het stroomlijnen van de financiering van aan illegale personen verleende medisch noodzakelijke zorg heeft betrekking op zowel eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg als AWBZ-zorg. De Eerste Kamer heeft gisteravond ingestemd met het wetsvoorstel dat minister Klink hiervoor had ingediend.

Zelf betalen

Uitgangspunt blijft dat de illegale persoon zelf de kosten van zorg moet betalen. Als dit niet mogelijk is, kan de zorgaanbieder, onder voorwaarden, een beroep doen op de nieuwe regeling.

De nieuwe wet dicht ook het ‘verzekeringsgat’ dat bestaat voor bepaalde groepen minderjarige vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. Dit ‘gat’ bestaat omdat een aantal administratieve processen moet worden doorlopen voordat een verblijfsvergunning wordt verstrekt. Omdat deze kinderen nog geen verblijfsvergunning hebben, kan geen zorgverzekering voor hen worden gesloten. Het betreft kinderen die in Nederland zijn geboren uit een ouder met een verblijfsvergunning, kinderen die in het buitenland zijn geboren uit in Nederland wonende ouders met een verblijfsvergunning en kinderen die door in Nederland wonende en rechtmatig verblijvende ouders geadopteerd worden.

De nieuwe wet treedt op 1 januari 2009 in werking.