Gegevens Belastingdienst

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag


Uw brief (Kenmerk): 08-Fin-B-32/08-BOR-B-008

Ons kenmerk: DGB 2008-5248

Onderwerp: Gegevens Belastingdienst

Geachte voorzitter,

Bij brief van 23 mei 2008 heeft de vaste commissie voor Financiën mij verzocht tweemaandelijks een set van gegevens te verstrekken die een indicatie geven van de resultaten van de Belastingdienst. Zoals ik in het Wetgevingsoverleg van 24 juni jl. al heb aangegeven, wil ik zeker aan dit verzoek voldoen, zij het met een enkele uitzondering, hetgeen ik verderop toelicht.

Bijgevoegd is de eerste rapportage; de informatie betreft de periode januari - augustus 2008. Bij elk onderdeel is aangegeven welke definities worden gehanteerd. Om de informatie in de tijd te kunnen plaatsen, zijn ook de cijfers over 2006 en 2007 opgenomen. De uitkomsten zijn waar nodig voorzien van een korte analyse.

De rapportage bestaat hoofdzakelijk uit niet-financiële informatie. Ten aanzien van niet-financiële informatie geldt in zijn algemeenheid dat daaraan niet dezelfde hoge betrouwbaarheidseisen gesteld kunnen worden als bij financiële verantwoordingsinformatie. Er kleeft een inherente onzekerheid aan het genereren van cijfers gedurende het jaar, een proces dat mede afhankelijk is van juiste en tijdige vulling door medewerkers van de verschillende registratiesystemen. Niettemin is de rapportage naar huidig inzicht voldoende betrouwbaar als het gaat om het inzicht geven in de onderhavige processen van de Belastingdienst.

Vrijwel alle door uw Kamer gevraagde gegevens kunnen worden geleverd. De belangrijkste uitzondering zijn de gegevens over de omvang van niet-gebruik van toeslagen. Deze gegevens worden namelijk niet geregistreerd.
Daarnaast is geconstateerd dat enkele door uw Kamer gevraagde categorieën samenvallen of elkaar overlappen. Getracht is om deze gegevens in de rapportage zo duidelijk mogelijk weer te geven.

Een aantal van de gevraagde gegevens worden niet via de onderhavige rapportage verstrekt.
In de eerste plaats worden cijfers over zowel apparaatskosten als belasting- en premieontvangsten al periodiek aan uw Kamer verstrekt, namelijk bij Miljoenennota, Voorjaarsnota, Najaarsnota en Jaarverslag.
Wat betreft de informatie over de kosten van de complexiteitsreductie heb ik uw Kamer eerder al toegezegd dat deze voortaan standaard wordt meegenomen in de halfjaarsrapportages vereenvoudigingsoperatie Belastingdienst. De eerstvolgende rapportage ontvangt uw Kamer op 1 december 2008.
Voor deze onderwerpen volsta ik met een verwijzing naar de genoemde documenten.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,


mr. drs. J.C. de Jager