Gouverneur Uruzgan neemt initiatief in Mirabad

De gouverneur van de Afghaanse provincie Uruzgan, Assadullah Hamdam, heeft het succes van operatie Bor Barakai (Tornado) onmiddellijk aangegrepen om de invloed te versterken van de Afghaanse autoriteiten in de Mirabad-vallei.

Tijdens een aantal shura’s (vergaderingen) met vertegenwoordigers uit de vallei heeft hij duidelijk gemaakt dat het verdrijven van de vijandelijke strijders en het minimaliseren van hun invloed een goede uitgangssituatie biedt voor een veiliger toekomst.

De gouverneur zei tijdens de bijeenkomsten dat de veiligheid in het gebied niet alleen een zaak is van de autoriteiten en de veiligheidsdiensten (leger en politie) maar ook van de bewoners van het gebied zelf. Door als bevolking samen te werken met de Afghaanse autoriteiten en de activiteiten van de Taliban te melden, kan de veiligheid worden verbeterd.

Door verschillende civiele projecten uit te voeren wordt het dan mogelijk de situatie in het gebied te verbeteren. Het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van Task Force Uruzgan en Ontwikkelingssamenwerking vervullen hierin een belangrijke rol. In samenspraak met de bewoners inventariseren zij waar behoefte aan bestaat en wat er gerealiseerd kan worden.

Operatie Bor Barakai is een succesvol verlopen operatie die is uitgevoerd door Afghaanse, Britse, Australische, Franse en Nederlandse troepen. Doel van deze operatie was het uitschakelen van de invloed van de vijandelijke strijders in het gebied en het vergroten van het gezag van Afghaanse autoriteiten.