Grotere rol bedrijven voorkomt uitval

Het bedrijfsleven kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van schooluitval, vindt staatssecretaris Van Bijsterveldt.

De staatssecretaris van Onderwijs zei dit woensdagavond tijdens de benefietavond van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

Van Bijsterveldt maakte tevens bekend euro 10.000 beschikbaar te stellen voor het project 'Champs on Stage', het mentoring en stageprogramma voor vmbo-leerlingen van de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Doel van dit project is om schooluitval te voorkomen.

Van Bijsterveldt: "Bedrijven die deelnemen aan Champs on Stage bieden jongeren kansen en perspectief om hun dromen waar te maken. Veel meer bedrijven zouden dit voorbeeld moeten volgen en hun verantwoordelijkheid moeten nemen in de strijd tegen schooluitval."

Champs on Stage
Op initiatief van de Amerikaanse Kamer van Koophandel is 'Champs on Stage' in 2007 van start gegaan in Rotterdamse achterstandswijken. Vmbo leerlingen van 15 en 16 jaar maken onder begeleiding van een mentor kennis met de werkzaamheden van een bepaald bedrijf. Tijdens de stage raken de scholieren vertrouwd met de dagelijkse structuur van een werkweek en een beroep. De mentorcontacten en de stages motiveren jongeren om hun diploma te halen en helpt ze bij het maken van de juiste studiekeuze. Voor bedrijven is deelname aan 'Champs on Stage' interessant. Zij krijgen de kans om hun potentiële toekomstige werknemers te ontmoeten. Dit najaar nemen circa 500 leerlingen deel aan 'Champs on Stage' in Rotterdam. Amsterdam start komend jaar. In 2010 kunnen minimaal 2500 leerlingen aan het 'Champs on Stage' project deelnemen.

Schooluitval
Dit kabinet heeft het voorkomen van schooluitval tot topprioriteit gemaakt. Het aantal nieuwe schooluitvallers moet in 2012 zijn teruggebracht tot maximaal 35.000; een halvering ten opzichte van 2002. Scholen krijgen extra geld om de gezamenlijke ambitie waar te maken. Zo 'verdienen' scholen euro 2.000,- voor elke schooluitvaller minder. In totaal wordt deze kabinetsperiode 193 miljoen extra beschikbaar gesteld om schooluitval te voorkomen. Ook het bedrijfsleven heeft een verantwoordelijkheid bij het voorkomen van uitval. Minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt hebben enige tijd geleden de werkgevers en de vakbonden gevraagd om steun in de strijd tegen zogenaamde groenpluk. Door de sterke economie vinden jongeren, voordat zij hun startkwalificatie halen, snel een baan in de handel, dienstverlening en horeca. Bij een teruglopende economie staan zij echter als eerste op straat. Jongeren die zonder diploma hun school verlaten, zijn twee keer vaker werkloos dan gediplomeerden. Ook raken zij vaker van het rechte pad.