Overzichtspagina bezoek aan China

Een kabinetsdelegatie onder leiding van minister-president Balkenende brengt van 23 tot 29 oktober 2008 een bezoek aan China. In dit dossier vindt u nieuws over de activiteiten van de bewindspersonen.

De kabinetsdelegatie bestaat uit minister-president Balkenende, minister Verhagen (BZ), minister Verburg (LNV) en staatssecretaris Heemskerk (EZ).

28 oktober

Afsluiting bezoek

'Nederland en China hebben veel met elkaar en zullen in de toekomst nog veel inniger banden krijgen', zei minister-president Balkenende bij de afsluiting van het bezoek.

Hij noemde de contacten op politiek, zakelijk en maatschappelijk gebied 'warm en waardevol'.

Wereldtentoonstelling

Balkenende en staatssecretaris Heemskerk (EZ) hebben in Shanghai de maquette onthuld van het paviljoen dat Nederland laat zien op de Wereldtentoonstelling in 2010.

27 oktober

Chinese rechtsstaat

China is de afgelopen dertig jaar ver gekomen. Tot 1978 was er nog sprake van 'rule without law', zei minister-president Balkenende tijdens een toespraak aan de Bei Da universiteit in Peking. Nederland helpt China bij het versterken van de rechtsstaat.

Duurzame energie

Staatssecretaris Heemskerk (EZ) en minister-president Balkenende waren aanwezig bij het energieseminar 'Energy for the future' aan de universiteit Tsinghua in Peking. De bijeenkomst stond in het teken van de samenwerking tussen deze Chinese universiteit en de Technische Universiteit Delft.

Nederland en China gaan meer samenwerken op het gebied van duurzame energie en energie-efficiency. Het kabinet heeft hiervoor in China verschillende overeenkomsten afgesloten.

24 oktober

Mensenrechten

Minister Verhagen sprak op de Nederlandse ambassade met mensenrechtenexperts, mensenrechtenverdedigers en vertegenwoordigers van onafhankelijke maatschappelijke organisaties.

'We zullen de dialoog over mensenrechten met de Chinese regering voortzetten. Tegelijkertijd blijven we het werk van mensenrechtenverdedigers ondersteunen', aldus Verhagen.

Groene genetica

Minister-president Balkenende opende een seminar over groene genetica aan het Beijing Genomics Institute. Voor zowel China als Nederland zijn wetenschap en technologie belangrijk om de agrarische productie te verbeteren.

Minister Verburg riep beide landen op om actief en verstandig door te gaan met de ontwikkelingen in de groene genetica.

Een voorbeeld van groene genetica is: hoe kun je een rijstsoort ontwikkelen met een grotere opbrengst, waarbij de plant niet meer in het water staat, maar in droge grond, en waarbij minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. Dus: meer eten, minder watergebruik en beter voor het milieu.

Verburg hield bij het seminar ook een toespraak.

23 oktober

Ontvangstceremonie voor minister-president Balkenende op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Copyright ministerie van BZ

Ontvangst

De kabinetsdelegatie werd op 23 oktober 2008 ontvangen door de Chinese minister-president Wen Jiabao op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Minister-president Balkenende sprak met de Chinese minister-president over de mensenrechten in China, de financiële crisis en de economische betrekkingen tussen Nederland en China.

Varkensvlees

Minister Verburg heeft in China het varkensvleesprotocol ondertekend. Daarmee is de export van Nederlands varkensvlees naar China een stap dichterbij gekomen.