Financiële stabiliteit een mondiaal publiek goed

Minister-president Balkenende en minister Bos doen voorstellen voor een stabiel financieel stelsel. Banken moeten hun manier van belonen veranderen. Ook het internationaal toezicht moet beter.

Minister-president Balkenende en minister Bos (Financiën) schrijven dit in een ingezonden brief aan Europese kranten.

Volgens Balkenende en Bos heeft de internationale financiële crisis laten zien hoe belangrijk het is dat regeringen en monetaire autoriteiten wereldwijd intensief samenwerken.

'Het opnieuw in evenwicht brengen van het internationale financiële stelsel is een van de grootste uitdagingen van onze tijd', schrijven zij.

Zij stellen in hun brief een aantal maatregelen voor.

Beloningen

Wereldwijd hebben regeringen ingegrepen om financiële instellingen te redden en bij te staan. Volgens Balkenende en Bos is 'het nu tijd dat ook de financiële sector zijn verantwoordelijkheid neemt'.

'Bonussen en winstregelingen bij financiële instanties en markten zijn te veel gericht op winstbejag op de korte termijn en te weinig op het bredere publieke belang en stabiliteit op de lange termijn.'

Banken dienen hun beloningssystemen te veranderen. Regeringen en toezichthouders moeten hen hierbij helpen en deze veranderingen zo nodig afdwingen. Het publieke belang moet in de financiële instellingen worden verankerd, aldus Balkenende en Bos.

Zij stellen voor het beloningssysteem onderdeel te laten zijn van het toezicht op banken. Als dat niet genoeg is, kan ook de mogelijkheid van terugvordering van bonussen worden ingevoerd.

Toezicht in Europa

Verder vinden Balkenende en Bos dat de kloof tussen nationaal toezicht en internationaal opererende banken en verzekeraars moet worden gedicht.

Zij steunen het idee van de Britse premier Gordon Brown dat toezichthouders de internationale samenwerking moeten versterken en tot een gezamenlijke aanpak komen.

'Het is zaak dat Europa nu snel koers zet naar een geïntegreerd Europees stelsel van zorgvuldig toezicht en crisismanagement.'

Mondiaal toezicht

Ook moet er wereldwijd beter toezicht komen, zonder dat de bureaucratie toeneemt. Hiervoor willen Balkenende en Bos aansluiten bij 'de kracht van bestaande internationale instellingen'. Zij stellen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een ruimer mandaat en grotere bevoegdheden te geven.

Bijeenkomst

Balkenende woont op 7 november 2008 in Brussel een informele bijeenkomst bij van Europese leiders over de financiële crisis. Deze werklunch dient als voorbereiding op een internationale bijeenkomst over de financiële crisis op 15 november in Washington.