Heemskerk: 'Consument profiteert van nieuwe telecomwetgeving'

'Consumenten kunnen straks eenvoudiger overstappen naar andere telecomaanbieders. Er komt een algeheel spamverbod in Nederland en er komt een wettelijk bel-me-niet-register. Van al deze maatregelen in de telecomsector profiteren consumenten en bedrijven'

Dat zei staatssecretaris Heemskerk dinsdag 11 november 2008 bij de behandeling van een wijziging van de Telecomwet in de Eerste Kamer.

'Bel-me-niet-register'

Het wetsvoorstel dat dinsdag werd aangenomen door de Eerste Kamer wijzigt de bestaande Telecomwet op een aantal punten. Zo regelt de wet het zogenoemde 'bel-me-niet-register'. Dit register moet een einde maken aan de grote ergernis bij consumenten over ongevraagde telefoontjes van telemarketeers. Iedereen kan zich straks bij dit nieuwe register afmelden voor dit soort telefoontjes. Ook kun je je straks bij een telefoontje van een telemarketeer in een klap afmelden voor telemarketing in het algemeen. Bedrijven die het register straks niet raadplegen kunnen worden aangepakt door de Opta. Mensen die telefoontjes van bijvoorbeeld goede doelen willen blijven ontvangen kunnen dat straks aangeven.

Opzeggen

De nieuwe wet regelt ook dat consumenten hun telecomabonnementen (bijvoorbeeld voor internet of voor mobiele of vaste telefonie) straks makkelijker kunnen opzeggen na afloop van de eerste contractperiode. De consument kan dan maandelijks opzeggen in plaats van dat hij of zij ongemerkt voor weer een jaar vastzit aan een abonnement. Door deze maatregel wordt overstappen naar een andere aanbieder eenvoudiger voor de consument.
Daarnaast wordt het binnenkort verboden om spam naar bedrijven te sturen. Spam aan personen was al verboden in Nederland. Door het nieuwe verbod ontstaat een algeheel spam verbod in Nederland. Hiermee moet de schade die spam veroorzaakt bij internet service providers en andere bedrijven afnemen. OPTA kan bedrijven die toch doorgaan met het versturen van spam boetes opleggen.

De maatregelen treden naar verwachting per 1 juli 2009 in werking.

Meer informatie:
Edwin van Scherrenburg, Persvoorlichting Economische Zaken, 070-3796464, e-mail e.v.vanscherrenburg@minez.nl