Officiële start werkzaamheden Delflandse kust

Samen met bewoners en belanghebbenden maakten dijkgraaf de heer mr. M.A.P. van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland, hoofdingenieur directeur Rijkswaterstaat Zuid-Holland, de heer ir. F.M. Post, gedeputeerde mevrouw H.M.C. Dwarshuis-van de Beek van de provincie Zuid-Holland en algemeen directeur Van Oord Nederland de heer ing. J. Kloet een begin met de nieuwe duinen. Hiermee gaven ze vrijdagmiddag 7 november 2008 bij slag Vlugtenburg in ‘s-Gravenzande het startsein voor de werkzaamheden aan de Delflandse Kust.

Werkzaamheden

De Combinatie Delflandse Kust (Van Oord en Boskalis) is deze maand gestart met het aanleggen van een persleiding over het strand van Hoek van Holland. Rond eind november, begin december 2008 wordt via deze leiding het eerste zand opgespoten voor een nieuw duingebied tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande. Dit duingebied is compensatie voor natuur die in de toekomst verloren kan gaan door Maasvlakte 2. Eind maart 2009 zijn naar verwachting de werkzaamheden voor het natuurgebied gereed. In tien tot twintig jaar zal het zich ontwikkelen tot een volwaardig natuurgebied.

Aansluitend wordt de ‘zwakke schakel‘ Delflandse Kust versterkt. In de lente en zomer van 2009 werkt de combinatie aan de kust ten zuiden en ten noorden van Ter Heijde. Op het strand van Ter Heijde en het zuiderstrand van Den Haag vinden in de periode oktober 2009 - eind 2011 werkzaamheden plaats. Hier wordt alleen in de herfst en winter gewerkt. Eind 2011 zijn naar verwachting alle werkzaamheden gereed en is de Delflandse kust voor de komende vijftig jaar veilig.

Informatieavonden

Om bewoners te informeren over de werkzaamheden organiseert Projectbureau Delflandse Kust op 10 november een informatieavond in het deelgemeentehuis van Hoek van Holland en op 13 november in Zalencentrum De Brug in ’s-Gravenzande van 19.30 tot 21.30 uur.

Maasvlakte 2

De aanleg van Maasvlakte 2 en de bijgehorende verplichte natuurcompensatie (instelling bodembeschermingsgebied met rustgebieden en 35 hectare nieuwe duinvallei) maken onderdeel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft tot doel de mainport Rotterdam versterken, maar ook de leefbaarheid van regio Rijnmond te vergroten. Het project bestaat verder uit de aanleg van 750ha natuur- en recreatiegebied en de verbetering van Bestaand Rotterdams Gebied. In de Planologische kernbeslissing PMR heeft het rijk de ruimtelijke voorwaarden vastgelegd voor de uitvoering van deze deelprojecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. PMR is een samenwerkingsverband van rijks- en regionale overheden en Havenbedrijf Rotterdam. Kijk ook op www.mainport-pmr.nl