Geld voor nieuwe buitenlandse leerlingen verdubbeld

Basisscholen met vier of meer buitenlandse leerlingen op school krijgen vanaf april 2009 een extra financiële vergoeding per leerling.

Staatssecretaris Dijksma verdubbelt het bedrag om scholen beter toe te rusten de buitenlandse leerlingen op te vangen. Het gaat hierbij om leerlingen die korter dan een jaar in Nederland wonen.

Afgelopen zomer heeft FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, onderzoek gedaan naar nieuwkomers uit Midden- en Oost-Europa. Staatssecretaris Dijksma had om het onderzoek gevraagd nadat zij signalen had ontvangen over mogelijke problemen die zich voordoen op scholen waar veel kinderen afkomstig uit deze landen staan ingeschreven. Uit het onderzoek blijkt dat er geen grote instroom is van deze groep leerlingen, noch van de daarmee samenhangende problematiek. Wel gaven scholen aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning om de buitenlandse leerlingen op te vangen. Het bedrag per leerling wordt per april 2009 bijna 2500 euro. Het geld komt bovenop het bedrag voor achterstandsleerlingen als leerlingen daarvoor in aanmerking komen.

De staatssecretaris blijft de ontwikkelingen van de Midden- en Oost-Europese leerlingen in het basisonderwijs volgen en zal komend jaar weer onderzoek laten doen.