Investering in grote onderzoeksfaciliteiten

Minister Plasterk investeert 63 miljoen euro in vijf grote onderzoeksfaciliteiten die grensverleggend onderzoek mogelijk maken.

De minister heeft op basis van het advies van de NWO en SenterNovem besloten om vijf door de commissie Van Velzen geselecteerde Europese onderzoeksfaciliteiten via NWO te financieren. Het gaat om onderzoeksfaciliteiten op het gebied van astrofysica (KM3NET), biomedisch onderzoek (BBMRI), sociaal wetenschappelijk onderzoek (ESSurvey), astronomie (E-ELT) en taalkunde (CLARIN).

De voorstellen zijn eerder door het Europees Strategisch Forum voor Onderzoeksinfrastructuur (ESFRI) op de Europese Roadmap geplaatst. De commissie Van Velzen identificeerde deze projecten in haar eerste deelrapport als onderzoeksfaciliteiten waarvoor Nederland met voorrang financiële steun zou moeten verlenen om de sterke positie van de betrokken onderzoekinstituten in Europa vast te houden.

Begin volgend jaar komt de minister met een kabinetsreactie op het eindrapport van de commissie Van Velzen. Hierin presenteert de commissie 25 grootschalige onderzoeksfaciliteiten, waarvan naar het oordeel van de commissie de bouw en exploitatie van belang zijn voor de vitaliteit en het innovatief vermogen van het Nederlandse wetenschap systeem.