Balkenende en Bijleveld bezoeken Nederlandse Antillen en Aruba

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) brengen van 10 tot en met 15 februari een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba.

Het bezoek staat in het teken van de vernieuwing van de relaties binnen het Koninkrijk. De minister-president laat zich informeren over de voortgang van het staatkundig proces. De minister-president en de staatssecretaris bezoekenprojecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en economische ontwikkeling. Op de Universiteit van de Nederlandse Antillen geeft minister-president Balkenende een gastcollege over dynamiek in Koninkrijk, samenleving en economie. Tijdens het bezoek doen de minister-president en de staatssecretaris alle eilanden aan.

Zondagavond 10 februari komen de heer Balkenende en mevrouw Bijleveldaan op Sint Maarten. Zij worden daar ontvangen door minister-president E. de Jongh-Elhage van de Nederlandse Antillen.

Op maandag 11 februari staan Saba en Sint Eustatius op het programma. 's Ochtends wordt op Saba gesproken met de gezaghebber en het bestuurscollege en wordt een bezoek gebracht aan de Sacred Heart School. Tijdens de lunch wordt gesproken met personen uit de samenleving die actief zijn op het terrein van natuur, milieu en toerisme.

Op Sint Eustatius vindt 's middags een gesprek plaats met de gezaghebber en het bestuurscollege. Ook wordt een bezoek aan het ziekenhuis en de Oil Terminal gebracht. 's Avonds is er op Sint Maarten een ontvangst.

Dinsdag 12 februari begint het programmaop Sint Maarten met een gesprek met het bestuurscollege en een bezoek aan het Courthouse, waar minister-president Balkenende een toespraak houdt over rechtshandhaving en goed bestuur. 's Middags wordt op Bonaire gesproken met de gezaghebber en het bestuurscollege. Aan het eind van de middag geeft minister-president Balkenende op Curaçao een gastcollege aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Na afloop gaat hij met de studenten in discussie. 's Avonds biedt de regering van de Nederlandse Antillen een diner aan.

Op woensdag 13 februari spreken de minister-president en de staatssecretaris op Curaçao met gouverneur Goedgedrag. Ook bezoeken zij de Staten van de Nederlandse Antillen. Verder is er een gesprek met minister-president De Jongh-Elhage en de Raad van Ministers. Later in de middag bezoekt het gezelschap het project Renaissance in aanwezigheid van de gedeputeerde voor Toerisme en Economische Zaken. 's Avonds is er een ontvangst die in het teken staat van onderwijs, cultuur en sport.

Donderdag 14 februari begint de dag met een bezoek aan de Marine Kazerne op Curaçao. De aandacht zal hier uitgaan naar een jongerenprogramma van Defensie: Toekomstplan Antilliaanse Militie (TAM). Later in de ochtend wordt gesproken met de eilandsraad van Curaçao. 's Middags brengt men een bezoek aan Museo Tula en aansluitend vindt een gesprek plaats met de gezaghebber en het bestuurcollege van Curaçao. Het programma aan de Nederlandse Antillen wordt afgesloten met een persconferentie.

Vrijdag 15 februari staan in de ochtend een aantal gesprekken op de agenda met Arubaanse eilandbestuurders. Allereerst spreken de bewindslieden met de gouverneur van Aruba. Aansluitend is er een gesprek met minister-president Oduber en de minister van Financiën en Economische Zaken, de heer Swaen. Daarna spreken de heer Balkenende en mevrouw Bijleveld met de voorzitter van de Staten van Aruba en de fractievoorzitters van de politieke partijen.

De lunch met vertegenwoordigers uit de samenleving staat in het teken van duurzame economische ontwikkeling.

's Middags spreekt minister-president Balkenende met ouders en leerlingen van het Collegio Arubano. Ook is er een bezoek aan de Valero Aruba Refinery. Het thema daar is milieu, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vanaf de raffinaderij wordt het gezelschap opgehaald door Nederlandse mariniers. Per boot gaat men naar de marinierskazerne Savaneta, alwaar een rondleiding, een demonstratie en een gesprek met de mariniers op het programma staan.

Aan het eind van de dag vertrekt minister-president Balkenende weer naar Nederland en is er een afsluitende persconferentie op de luchthaven.

Staatssecretaris Bijleveld heeft op zaterdag 16 februari op Curaçao nog een bestuurlijk overleg met Sint Maarten, Curaçao en de regering van de Nederlandse Antillen over de rechtshandhaving en de vormgeving van het Openbaar Ministerie. Ook minister Hirsch Ballin van Justitie zal hierbij aanwezig zijn.