20 miljoen extra voor taal en rekenen in het mbo

Het middelbaar beroepsonderwijs kan rekenen op 20 miljoen extra in 2010 om het taal- en rekenniveau van studenten op korte termijn te verbeteren.

Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt per brief aan alle mbo-instellingen laten weten.

Met deze extra impuls komt zij tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Het geld komt bovenop de 30 miljoen die de sector voor 2010 al is toegezegd. Eerder werd al bekend dat de mbo-sector vanaf 2011 jaarlijks 50 miljoen extra krijgt om het taal en rekenniveau van studenten op te krikken.

Deltaplan taal en rekenen
Teveel studenten verlaten op dit moment het mbo met een te laag taal en rekenniveau. De afgestudeerde mbo-er functioneert daardoor minder goed op de arbeidsmarkt en valt ook vaker uit in het hoger beroepsonderwijs. De taal- en rekenachterstand begint vaak al vóór het mbo. Van Bijsterveldt wil echter dat ín het mbo alles op alles wordt gezet om te voorkomen dat studenten het onderwijs verlaten met een taal of rekenachterstand. De forse extra investering is daarom hard nodig.

In het Deltaplan taal en rekenen mbo zal de staatssecretaris aangegeven hoe zij het geld zal gaan inzetten. Het Deltaplan wordt tot stand gebracht in nauw overleg met deskundigen, docenten en de koepelorganisaties (VO Raad, MBO Raad, HBO Raad). Het streven is het Deltaplan taal en rekenen in het mbo in het voorjaar 2009 gereed te hebben.

Doorlopende leerlijn
Het verbeteren van het taal- en rekenniveau is een van de topprioriteiten van de bewindspersonen van het ministerie van Onderwijs en het onderwijsveld. De komende drie jaar wordt in het hele onderwijs in totaal ruim 115 miljoen euro geïnvesteerd om het reken- en taalniveau van leerlingen te verhogen en doorlopende leerlijnen voor taal en rekenen te realiseren. Het geld voor het mbo komt hier bovenop.