Antwoorden op kamervragen over de bouw van een moskee

Bent u op de hoogte van het bericht “Buurt voor moskee, maar tegen Milli Gorus”? 1)

Vraag 1

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Kunt u aangeven of in verband met de aankoop van de grond van de moskee door de gemeente Amsterdam, toen een zogenaamde Bibop-procedure is gestart? Zo ja, kunt u aangeven of het waar is dat deze procedure gestart is tegen een bedrijf genaamd Ooms BV en niet tegen het verantwoordelijke bedrijf Manderen BV? Zo ja, kunt u aangeven waarom niet Manderen BV is onderworpen aan een Bibop-procedure?

Antwoord 2

De aan- of verkoop van grond door gemeenten valt thans niet binnen het toepassingsbereik van de Wet BIBOB. De gemeente Amsterdam is dan ook geen BIBOB-procedure gestart in verband met de aankoop van de grond van de moskee zoals genoemd in het artikel in het Parool.

Vraag 3

Kunt u aangeven of het klopt dat de betrokkene Kabaktepe bij Manderen BV, de reden is dat Manderen BV niet door een Bibop-procedure zou zijn gekomen? Zo ja, waarom zou dat niet gelukt zijn?

Vraag 4

Kunt u aangeven waarom de gemeente Amsterdam aan de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland bij de start van de betreffende Bibop-procedure heeft aangegeven dat Manderen BV failliet zou zijn, terwijl dit geenszins het geval was?

Antwoord 3 en 4

Er is geen BIBOB-procedure gestart in verband met de aankoop van de grond van de moskee. Beantwoording van deze bovenstaande twee vragen is dan ook niet aan de orde.

Vraag 5

Kunt u ervoor zorg dragen dat deze, met schandalen omgeven moskee, er nooit komt? Zo ja, hoe gaat u dit initiëren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5

Het is aan gemeenten om bij de bouw van een moskee de noodzakelijke vergunningen te verlenen. De verantwoordelijkheid voor de beoordeling van de vergunningaanvraag ligt bij de gemeenten.

1) Dagblad Parool, 4 november 2008