Antwoorden op kamervragen over het Interprovinciaal Overleg (IPO)

Vragen van het lid Van Raak (SP), ingezonden 10 december 2008.

1. Vraag

Kent u de bevindingen uit de notitie over het Interprovinciaal Overleg (IPO) van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Brabant met betrekking tot de adviesfunctie, de lobby, de samenwerking en de soms tegenstrijdige belangen? 1)

1. Antwoord

Ja.

2. Vraag

Heeft u hierover gecommuniceerd met het IPO en/of GS van de provincie Noord-Brabant?

2. Antwoord

Nee, ik heb daarvoor geen aanleiding gezien.

3. Vraag

Wat is uw mening over het feit dat provincies lobbyen middels het IPO, daarnaast samen met andere provincies en er ook nog een eigen lobby op nahouden? Deelt u de mening dat op deze manier wel erg veel gelobbyd wordt? Wat gaat u hier aan doen?

4. Vraag

Deelt u de mening dat het ongewenst is dat het IPO niet altijd spreekt namens alle provincies? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo neen, waarom niet?

5. Vraag

Deelt u de mening dat het IPO niet bedoeld is om het belang van individuele provincies te behartigen, maar het gedeelde belang van de provincies? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo neen, waarom niet?

6. Vraag

Deelt u de opvatting dat het IPO eigenlijk overbodig is, omdat provincies de taken veelal zelf of in samenwerking met andere provincies oppakken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op de vragen 3, 4, 5 en 6

Het IPO is een waardevolle gesprekspartner voor zaken die het Rijk en de provincies aangaan. De wijze waarop provincies hun belangen behartigen en de wijze waarop het IPO opereert zijn puur een aangelegenheid van de provincies zelf. Ik heb de wens noch de bevoegdheden om de wijze van belangenbehartiging te bepalen. Ik zal dan ook geen actie ondernemen.

7. Vraag

Deelt u de mening dat de kosten van het bureau van het IPO, te weten euro 8,4 mln., wel erg hoog zijn voor in totaal 58 fte’s? Welk deel van dit bedrag komt ten koste van het Rijk?

8. Vraag

Deelt u de uitgesproken vrees dat het IPO uitgroeit tot een bureaucratische moloch? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op de vragen 7 en 8

De omvang van het bureau en de daarmee gemoeide kosten zijn een zaak van de provincies. Ik heb daarover geen oordeel. Het Rijk draagt niet bij aan de instandhouding van het IPO.

9. Vraag

Bent u bereid de rol van het IPO te evalueren en de Kamer te rapporteren over de meerwaarde van dit lobbyinstituut? Zo neen, waarom niet?

9. Antwoord

Een evaluatie van de rol van het IPO is een zaak van de provincies. Voor mijzelf zie ik daarbij geen rol.

1) Notitie, d.d. 26 augustus 2008 van de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant