EZ vereenvoudigt aanvragen subsidies

Met de publicatie van het kaderbesluit EZ-subsidies op 7 december 2008 en de vier ministeriële regelingen op 17 en 18 december 2008 heeft EZ een belangrijke stap gezet in de richting van vereenvoudiging van subsidieverlening.

De administratieve lasten zullen hierdoor voor ondernemers aanzienlijk afnemen. Voor een reguliere tender zullen de administratieve lasten met 25 procent afnemen.

Een belangrijk deel van de bekende subsidies is vernieuwd. Zij zijn nu ondergebracht in een viertal logisch gebundelde regelingen. Subsidieverlening wordt verder makkelijker nu er door het kaderbesluit één set van EZ-brede 'leveringsvoorwaarden' voor subsidies komt.

Stroomlijnen

Het EZ-instrumentarium wordt verder gestroomlijnd en de samenhang tussen het EZ- instrumentarium wordt verbeterd. De publicatie van het kaderbesluit EZ-subsidies en de vier ministeriële regelingen passen in het beleid, gericht op de stroomlijning van het subsidie-instrumentarium, dat leidt tot een helder, toegankelijk en transparant pakket van regelingen. Ook uit EIM -onderzoek blijkt dat deze actie bij de behoeften van ondernemers aansluit.

Signalen en behoeften van ondernemers opgepakt

In opdracht van EZ heeft het onderzoeksbureau EIM het gestroomlijnde EZ-instrumentarium bij ondernemers getoetst. VNO-NCW en MKB-NL zijn intensief bij dit onderzoek betrokken geweest. Het onderzoek van het EIM gaat uit van de perceptie en meningen van ondernemers. Over het algemeen geven ondernemers aan niet geïnteresseerd te zijn in een bouwwerk met een alomvattende structuur. Ondernemers vinden het belangrijker dat ze snel en duidelijk inzicht krijgen in de regelingen die voor hen relevant zijn. Het onderzoek van het EIM laat zien dat de stroomlijningsoperatie goed aansluit bij de behoeften van ondernemers en voor verbetering zorgt. EZ heeft met de operatie de belangrijkste signalen en behoeften van ondernemers opgepakt. Deze acties worden in de toekomst verder uitgewerkt. Met de publicatie van het kaderbesluit en de vier ministeriële regelingen is één van de vier concrete aanbevelingen uit het EIM-rapport gerealiseerd. Over een jaar geldt het Kaderbesluit grotendeels voor het hele EZ-instrumentarium.

Overzichtelijker en toegankelijker

De stroomlijningsoperatie is reeds in gang gezet en wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Zo is onder meer de presentatie van regelingen op de internetsite www.antwoordvoorbedrijven.nl aangepast. Ondernemers kunnen nu sneller en eenvoudiger online zoeken naar een passende regeling. Bij SenterNovem is onder de titel 'Het Nieuwe Uitvoeren' een nieuwe werkwijze gestart. Klantgerichtheid staat centraal en er wordt gewerkt vanuit de uitgangspunten van 'High Trust'. Ook de site van SenterNovem is overzichtelijker en toegankelijker geworden.

EZ heeft ook samen met andere overheden (departementen en regio's) de bedrijfgerichte regelingen geanalyseerd en kijkt nu of verdere winst mogelijk is. Daarnaast biedt www.antwoordvoorbedrijven.nl nu al toegang tot alle regelingen van andere departementen.