Antwoorden op Kamervragen Leijten over de gevolgen van de aanpassing van de beleidsregel betreffende het toedienen van medicijnen in de thuissituatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

22 december 2009

DLZ/KZ/U-2896305

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten over de gevolgen van de aanpassing van de beleidsregel per 1 september jl. betreffende het toedienen van medicijnen in de thuissituatie (ingezonden 20 november 2008).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de artikel ‘MS-patiënte dupe van bureaucratie’? 1)

Antwoord 1

Ik heb kennis genomen van dit artikel.

Vraag 2

Erkent u dat deze situatie wordt veroorzaakt door de verandering van de beleidsregel per 1 september jl, waardoor het voor thuiszorginstellingen niet langer mogelijk is om injecties te geven en/of medicijnen uit te zetten? Zo ja, waarom heeft u deze beleidsregel uitgevaardigd? Zo neen, waar wordt deze situatie dan door veroorzaakt?

Antwoord 2

In 2007 heeft nadere duiding van CIZ beleidsregels plaatsgevonden, waardoor duidelijk is geworden dat de zgn. de ziekenhuisverplaatste zorg niet langer onderdeel uitmaakt van de AWBZ-indicaties. Dit is wel vormgegeven in de aanspraken en indicatiestelling, maar niet in bekostiging en financiering waardoor een ‘witte vlek’ in het systeem is ontstaan die moet worden aangepakt.

Ik heb u onlangs een brief over dit onderwerp doen toekomen (DLZ-CB-U-2893719). In deze brief heb ik aangegeven de systemen qua aanspraak en bekostiging/declaratie dusdanig te harmoniseren dat de noodzakelijke zorg aan cliënten geborgd is. Daartoe zal VWS met alle relevante partijen in overleg treden om een ‘spoorboekje’ vast te stellen waarin de verschillende stappen en verantwoordelijkheden zijn opgenomen. Dit ‘spoorboekje’ wil ik de komende weken vaststellen.

Vraag 3

Erkent u dat wijkverpleegkundigen in de thuiszorg beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, conform de Wet BIG, om medicijnen uit te zetten en toe te dienen? Zo ja, waarom heeft u besloten hen niet langer in te zetten voor deze belangrijke taak? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3

Ik ben van mening dat wijkverpleegkundigen in de thuiszorg over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om deze zorg te kunnen leveren. Zie voor het overige het antwoord op de vorige vraag.

Vraag 4

Hoeveel mensen in Nederland kunnen sinds 1 september jl. niet langer gebruik maken van de diensten van de thuiszorg om hun medicijnen toegediend te krijgen? Bij welke instantie en/of zorgverlener kunnen mensen nu terecht voor het toedienen van medicijnen in de thuissituatie en hoe wordt deze zorg vergoed?

Antwoord 4

Er zijn geen aantallen bekend. Zie voor het overige mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 5

Hoe zijn mensen die medicijnen in de thuissituatie krijgen toegediend geïnformeerd over de veranderingen door wie?

Antwoord 5

De duiding van de CIZ beleidsregels is door het CIZ op de gebruikelijke manier gecommuniceerd; waaronder aan zorgaanbieders en zorgkantoren/zorg-verzekeraars. Genoemden communiceren met hun klanten.

Vraag 6

Erkent u dat het voor zieke mensen en/of mensen met een beperking moeilijk kan zijn om naar de dokterspost te gaan en dat dit hun leven behoorlijk kan beperken? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 6

Uiteraard ben ik van mening dat het voor zieke mensen en/of mensen met een beperking moeilijk kan zijn om naar een dokterspost te gaan. Juist voor ondersteuning thuis is er thuiszorg beschikbaar (uiteraard nadat daarvoor een indicatie is verstrekt). Daaraan doet het vraagstuk van de ziekenhuisverplaatste zorg geen afbreuk. Hiervoor heb ik al aangegeven dat ik met alle relevante partijen in overleg zal treden om een ‘spoorboekje’ vast te stellen waarin de verschillende stappen en verantwoordelijkheden zijn opgenomen. Dit spoorboekje wil ik de komende weken vaststellen.

Vraag 7

Bent u bereid maatregelen te treffen die het mogelijk maakt dat de wijkverpleegkundige van de thuiszorg gewoon haar werk ten aanzien van het uitzetten en toedienen van medicijnen kan blijven doen? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 7

Ja, daartoe ben ik bereid. Zie eerdere antwoord.

1) http://www.ad.nl/binnenland/2784215/MSpatinte_dupe_van_bureaucratie.html