Bemanning Hr. Ms. De Ruyter gedecoreerd

De bemanning van Hr. Ms. De Ruyter kreeg vandaag in Den Helder de herinneringsmedaille vredesmissies opgespeld door staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. Het marinefregat heeft de afgelopen maanden in de Golf van Aden schepen beschermd tegen piraterij.

De staatssecretaris bedankte de bemanning voor haar inzet in deze belangrijke missie. In zijn korte toespraak noemde hij ook EU-operatie Atalanta voor de kust van Somalië. Afgelopen vrijdag heeft de ministerraad besloten dat de Hr. Ms. Evertsen, een marinefregat van dezelfde klasse, van half augustus tot half december 2009 deel gaat nemen aan deze eerste maritieme missie van de Europese Unie.

Het belangrijkste doel van deze missie is de bescherming van de humanitaire transporten van onder andere het World Food Programme (WFP). Een Nederlandse commandant zal vanaf de Evertsen in de tweede helft van 2009 het commando over de operatie voeren.

Steun van Tweede Kamer
Bij de uitreiking van de herinneringsmedaille was, naast de Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk, ook Angelien Eijsink (PvdA) aanwezig. Als vertegenwoordiger van de vaste kamercommissie van Defensie bekrachtigde zij met haar aanwezigheid de steun van de Tweede Kamer aan de militairen.

Schepen beschermd
Het fregat van de Koninklijke Marine beschermde de afgelopen drie maanden met succes zeven schepen van het World Food Programme (WFP) van de VN tegen piraten en leverde uiteindelijk ongeveer 60.000 ton voedsel af in Mogadishu. In de Golf van Aden zijn dit jaar al meer dan 120 schepen aangevallen door piraten.