Ontslagvergoedingen voor bestuurders Connexxion

Voorzitter van de vaste commissie voor Financiën
Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 's-Gravenhage

Ons kenmerk FIN/2008/1430 U

Uw brief (kenmerk) 2008D17139

Betreft Ontslagvergoedingen voor bestuurders Connexxion

Geachte Voorzitter,

Tijdens het debat van 30 oktober jongstleden heb ik toegezegd uit te zoeken in hoeverre de ontslagvergoeding die is verleend aan de heer Van Holten kan worden teruggevorderd. Tevens zou daarbij aan de orde moeten komen de mogelijkheid om commissarissen of bestuurders terzake aansprakelijk te houden. Dit onderzoek is vervolgens uitgevoerd door mijn departement bijgestaan door de landsadvocaat. De conclusie uit dit onderzoek is dat de Staat geen mogelijkheden heeft de ontslagvergoeding terug te vorderen. Ook Connexxion heeft geen reële mogelijkheden van terugvordering. Connexxion is immers gebonden aan een vaststellingsovereenkomst met de heer Van Holten, waarin in juridisch sluitende bewoordingen finale kwijting is verleend aan Van Holten terzake van alle mogelijke vorderingen of geschillen die verband houden met het bestuurdersschap van de heer Van Holten bij Connexxion of de beëindiging daarvan. Het bestaan van deze vaststellingsovereenkomst verhindert derhalve een terugvorderingsactie. Evenmin geven de feiten van het dossier voldoende aanknopingspunten om een ernstig persoonlijk verwijt aan de betrokken commissarissen of bestuurders te kunnen maken.

Wat betreft de motie van het lid Koşer Kaya (Kamerstukken II 2007/08, 30111, nr. 24) over prikkels voor bestuurders in het bedrijfsleven rondom fusies en overnames wordt opgemerkt dat die is betrokken bij de brief over het derde rapport van de Monitoring Commisie Corporate Governance (Kamerstukken II 2007/08, 31083, nr. 10) en de brief over het rapport bestuursbeloning naar aanleiding van de motie van het lid Weekers (Kamerstukken II 2007/08, 30111, nr. 28). Daarmee is beoogd invulling te geven aan de motie.

Ten slotte heeft u mij verzocht u te informeren over de uitkomst van de Bijzondere Vergadering van Aandeelhouders die op 27 november 2008 heeft plaatsgevonden. Deze vergadering had als agendapunt de beëindiging van het bestuurdersschap van de heer Kortenhorst bij Connexxion. De vergadering heeft besloten om het bestuurdersschap te beëindigen. Conform het verzoek van de aandeelhouders aan de Raad van Commissarissen heeft Connexxion aan de heer Kortenhorst een ontslagvergoeding van één jaarsalaris betaald. Vervolgens hebben de aandeelhouders op 5 december jongstleden Hubert Guyot benoemd als opvolger van de heer Kortenhorst, nadat de Centrale Ondernemingsraad positief had geadviseerd. De heer Guyot zal volgens een nog vast te stellen, aanzienlijk gematigder, bezoldigingsbeleid worden gehonoreerd. Zodra dit bezoldigingsbeleid definitief is vastgesteld zal ik u hierover informeren.

Hoogachtend,
de Minister van Financiën,

Wouter Bos