Samenwerkingsafspraken politie 2008

Het kabinet wil de samenwerking en het gemeenschappelijk functioneren van de politiekorpsen verbeteren. De ministers van BZK en van Justitie hebben in juli 2007 met de korpsbeheerders afspraken vastgelegd in de Samenwerkingsafspraken Politie 2008.

Hierin zijn concrete voorwaarden vastgelegd waaraan de samenwerking en het gemeenschappelijk functioneren van de politie eind 2008 zal moeten voldoen. Hierop baseren de ministers hun besluit of de behandeling van het wetsvoorstel tot invoering van een landelijke politieorganisatie al dan niet wordt voortgezet.

Vanaf medio 2007 werd door de korpsbeheerders halfjaarlijks een voortgangsrapportage aan beide ministers gezonden waaruit blijkt wat de stand van zaken en de voortgang is op de geformuleerde afspraken. De Inspectie OOV heeft in 2008 de behaalde resultaten in de korpsen getoetst. Indien nodig kan de minister van BZK op basis van deze rapportages individuele korpsbeheerders of het bestuur van de Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland (VtSPN) verzoeken de realisatie van de afspraken te versnellen.

Het rapport Samenwerkingsafspraken politie 2008 is inmiddels openbaar. U kunt het in PDF-formaat downloaden.

Ten behoeve van het onderzoek heeft de Inspectie voor elke te onderzoeken samenwerkingsafspraak een normenkader opgesteld. Dit zijn de kaders waarmee de Inspectie heeft getoetst wat de stand van zaken van elke afspraak is. Deze normenkaders zijn opgesteld in overleg met de ministeries van BZK en van Justitie en het KBB.

  1. Normenkader BlueView
  2. Normenkader Europese Aanbestedingen
  3. Normenkader Basisvoorziening Handhaving
  4. Normenkader Basisvoorziening Opsporing
  5. Normenkader Basisvoorziening Capaciteitsmanagement
  6. Normenkader Kenniscentrum Personeelsvoorziening
  7. Normenkader Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden Politie

Om gefundeerde uitspraken over de stand van zaken ultimo 2008 en ultimo 2009 te kunnen doen met een bepaalde mate van zekerheid (de voorspellende waarde), heeft de Inspectie besloten om bij drie samenwerkingsafspraken gebruik te maken van een logisch model: