Uitkomst overleg Federatie Opvang

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/SSO-2900651

22 december 2008

Geachte voorzitter,
In het Algemeen Overleg op 19 november 2008 over huiselijk geweld heb ik toegezegd de Kamer te informeren over de uitkomst van het overleg met de Federatie Opvang over de gevolgen van de AWBZ-pakketmaatregel begeleiding voor de cliënten van de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.
Op dinsdag 9 december 2008 heb ik overleg gehad met de Federatie Opvang. De belangrijkste uitkomsten daarvan waren:

  • Ik heb nog eens bevestigd dat de pakketmaatregelen niet tot gevolg mogen hebben dat het niet inzetten van begeleiding kan leiden tot verwaarlozing of intramurale opname.

  • Ik heb op 11 december 2008 een brief gestuurd aan Zorgverzekeraars Nederland om de beeldvorming bij zorgkantoren recht te zetten dat vanwege de pakketmaatregel begeleiding het recht op zorg van cliënten van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang vanaf 1 januari 2009 sterk wordt beperkt. Zorgkantoren dienen ook in 2009 in voldoende mate zorg in te kopen voor deze doelgroep.

  • Het voorgaande wil niet zeggen dat op basis van een individuele beoordeling het niet voor kan komen dat opvangcliënten niet langer aanspraak kunnen maken op AWBZ-begeleiding. Maar ik zal met het CIZ opnemen dat de werkinstructies rondom de indicatie aanvragen voor begeleiding van deze doelgroepen voldoende handvat moeten bieden voor een juiste beoordeling van de beperkingen en de zorgzwaarte. Voorkomen moet worden dat op voorhand doelgroepen uitgesloten worden van begeleiding.

  • Ook heb ik met de Federatie afspraken gemaakt over het kunnen inzetten van directe zorg bij cliënten in crisis. Het gaat om cliënten in crisis, die niet in aanmerking komen voor gedwongen opname in de GGZ, en die ook niet vrijwillig opgenomen willen of kunnen worden (bijvoorbeeld omdat het om zorgmijders gaat of om moeders met kinderen voor wie geen opname capaciteit in de GGZ is). Ik heb met de Federatie afgesproken dat zij aangeven om welke groepen het precies gaat en onder welke omstandigheden zorg ingezet zou moeten worden. Zonodig zal ik het CIZ hierbij betrekken om onbedoelde effecten van de AWBZ-maatregelen te voorkomen.

Op grond hiervan vertrouw ik er op dat de implementatiemaatregel van de AWBZ-pakketmaatregel begeleiding er niet toe leidt dat kwetsbare personen, zoals de cliënten van de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang tussen wal en schip vallen. In dat kader meld ik u dat het ministerie op 8 januari 2009 een informatiebijeenkomst over de pakketmaatregel voor zorgaanbieders en zorginstellingen op het terrein van de opvang en psychiatrie.

Tijdens het Algemeen Overleg op 19 november 2008 heb ik ook gesproken over het vervolgonderzoek van het bureau HHM op het eerdere HHM/CIZ-onderzoek. In dit vervolgonderzoek wordt ook gekeken naar cliënten van instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De uitkomsten van dit onderzoek betrek ik bij de besluitvorming over de compensatie van andere domeinen waaronder gemeenten ten aanzien van de pakketmaatregelen begeleiding.

Ik hoop u zo afdoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker