Twee derde geplande nieuwbouw gerealiseerd

De minister van VROM heeft met twintig regio’s afspraken gemaakt voor de bouw van 359.791 woningen in de periode van 2005 tot en met 2009. Na afloop van het vierde kwartaal 2008 was hiervan 68% gerealiseerd (242.951 woningen). De woningbouwthermometer geeft weer hoeveel woningen elke regio gaat bouwen en welk deel is opgeleverd.

FlevolandNoord-Brabant overigSRERegio ZeelandRegio ZeelandDrechtstedenHolland-RijnlandHaaglandenNoord-Holland overigNoord-Holland overigStadsregio AmsterdamStadsgewest AmersfoortBRUSRRStedelijke regio LimburgStedelijke regio LimburgStedelijke regio LimburgStedelijke regio LimburgStedendriehoekStadsregio Arnhem NijmegenZwolle-KampenTwenteEmmenStadsregio LeeuwardenGroningen-Assen

*) Met Zeeland is een aanvullend convenant overeengekomen voor de bouw van 1670 woningen in het Stedennetwerk Zeeland (Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen).
**) Het convenant met Flevoland is in oktober 2007 ondertekend. De afgesproken woningproductie is hierbij teruggebracht van 13.100 naar 10.982 woningen.

Om het verwachte woningtekort in 2010 terug te dringen naar 1,5% heeft VROM in de afgelopen jaren verschillende maatregelen getroffen. De Nota Ruimte biedt gemeenten meer mogelijkheden om in de eigen ruimtebehoefte voor wonen te voorzien en er zijn 'aanjaagteams' gevormd die helpen bij het vlottrekken van stagnerende woningbouwprojecten.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met twintig stedelijke regio's over te bouwen aantallen woningen tot 2010. Tussen 2005 en 2010 zullen de regio's tezamen 360.000 woningen gaan bouwen. De woningbouwthermometer geeft weer hoeveel woningen elke regio gaat bouwen en (in percentage) welk deel daarvan inmiddels is opgeleverd.