Ter Horst bezoekt brandweer tijdens jaarwisseling

Minister Ter Horst bracht tijdens de jaarwisseling een werkbezoek aan de Amsterdamse brandweer. Het korps dat ze bezocht had het tijdens een relatief rustige nieuwjaarsnacht vooral druk met het blussen van containerbranden. De minister, die van één tot vier uur ’s nachts meeliep, liet weten blij te zijn dat de nieuwjaarsnacht rustiger is verlopen dan vorig jaar, maar vindt elk incident nog steeds verschrikkelijk.

Minister Ter Horst praat met brandweerman

Ter Horst constateert een verschuiving in incidenten rondom Oud en Nieuw. Waar een paar jaar geleden vuurwerkgewonden de voornaamste zorg waren, wordt het beeld nu grotendeels bepaald door scheld- en vechtpartijen en vandalisme. De minister zag met eigen ogen hoe dronkenschap tot veel problemen leidde. Drank- en drugsgebruik leidt bovendien tot agressie tegen hulpverleners.

Minister Ter Horst en brandweerman

Minister Ter Horst bepleit nog hardere maatregelen tegen mensen die zich rond de jaarwisseling misdragen en wil dat de meldingsplicht op grotere schaal wordt toegepast. Gemeenten waar het tijdens de jaarwisseling uit de hand loopt, zouden volgens de minister te rade moeten gaan bij gemeenten waar het wel rustig blijft.