Marine actief in bestrijding piraterij

Drie medewerkers van Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) werken sinds begin december aan operatie Atalanta. Dit doen zij vanaf het Griekse vlaggenschip HS Psara. Atalanta is de eerste Europese bestrijdingsoperatie tegen piraterij.

Nederland voert van 13 augustus tot 13 december 2009 het commando over Atalanta, maar is nu al volop actief. Het Commando Zeestrijdkrachten van de Koninklijke Marine is hiermee, naast de Grieken, de grootste delegatie van deze eerste rotatie.

Operatie Atalanta

De operatie Atalanta beschermt voedselschepen voor het World Food Programme (WFP) en bestrijdt piraterij in de Golf van Aden, Hoorn van Afrika en de wateren nabij Somalië.

Taskforce EUNAVFOR

De internationale maritieme taskforce EUNAVFOR voert operatie Atalanta uit. Griekenland voert als eerste EU-lidstaat het commando over EUNAVFOR. De Nederlandse kapitein-luitenant ter zee Harrie Welmer is de chef staf van de taskforce. Deze bestaat momenteel uit 4 schepen en 2 patrouillevliegtuigen. In de loop van januari sluit een vijfde schip zich aan bij het vlootverband.