'Gasvoorziening vanuit Rusland moet snel worden hervat'

Minister Van der Hoeven is zeer bezorgd over de escalatie van het gasconflict tussen Gazprom (Rusland) en Naftogaz (Oekraïne).

Zij sluit zich aan bij de oproep van het Internationaal Energie Agentschap om de levering van gas aan landen die buiten het conflict staan onmiddellijk te hervatten. Ook roept zij het Tsjechisch voorzitterschap van de Europese Unie op om alles te doen wat in zijn vermogen ligt om bij te dragen aan een oplossing van het conflict.

De problemen rond de gestaakte gaslevering vanuit Rusland via Oekraïne tonen ook weer eens aan dat gasleverantie via meerdere pijplijnen en vanuit meerdere landen van groot belang is. 'Je moet met de toevoer van gas niet wedden op één paard,' aldus de minister. De gestopte gasleverantie heeft vooralsnog geen gevolgen voor de Nederlandse consument.

Gasrotonde

Nederland heeft de ambitie om 'gasrotonde' van Noord West Europa te worden. Hierdoor wordt ons land distributiepunt van gas uit verschillende landen. Om dit te bewerkstelligen onderhoudt Van der Hoeven nauwe relaties met de zogenoemde 'prioriteitslanden' Rusland, Saoedi-Arabië, Kazachstan en Algerije. Dit laatste land - met een gasreserve van 4300 miljard kubieke meter - bezoekt zij op 10 en 11 januari 2009.