Ondertekening convenant verkorte winstaangifte

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 11 december 2008 te Den Haag.

Op 7 mei van dit jaar mocht ik spreken op het Nederlands Taxonomie Evenement.

Ik was toen zeer enthousiast over het NTP en voorspelde dat we ons binnen afzienbare tijd niet meer zouden kunnen voorstellen hoe we het ooit zonder gezamenlijke taxonomie hebben gekund.

Ik kreeg bij die gelegenheid het Advies Verkorte Winstaangifte aangeboden.

Het NTP is, dat bewees het advies, een prachtvoorbeeld van hoe overheid en bedrijfsleven samen kunnen optrekken. De markt komt zelf met een advies aan mij hoe een verkorte winstaangifte er uit zou kunnen zien! Dat was uniek, zoiets was nog nooit vertoond.

Ik beloofde toen met een verkorte winstaangifte te zullen komen.

Vandaag is het zover. Met de Belastingdienst is hard samengewerkt aan de realisatie van de verkorte winstaangifte voor de vennootschapsbelasting.

Het succes van de samenwerking tussen markt en overheid in het NTP blijkt aanstekelijk. Andere departementen sluiten aan bij de Nederlandse taxonomie. Goed nieuws voor wie vermindering van administratieve lasten een warm hart toedraagt.

Papier is geduldig, maar we moeten onze voornemens in werking krijgen. De convenanten die we vandaag tekenen maken de voordelen concreet.

Die voordelen zijn evident. Ondernemers hebben met de verkorte winstaangifte zekerheid. Vragen worden rechtstreeks aan de intermediair gesteld.

De intermediair heeft voortaan te maken met een voorspelbare en onderling afgestemde procesafhandeling. De jaarrekening, de publicatiestukken en de verkorte winstaangifte vormen een geïntegreerd onderdeel in de bedrijfsvoering. En voor de Belastingdienst zijn de voordelen ook duidelijk: die krijgt verantwoordingen waarover geen misverstanden mogelijk zijn en de intermediairs staan garant voor de kwaliteit ervan.

Met veel plezier en ook enige gepaste trots onderteken ik dan ook het convenant inzake de pilot met de verkorte winstaangifte VPB en daarmee is de pilot in werking.