Nieuwjaarsbijeenkomst VNO-NCW

Toespraak van minister van Economische Zaken, mw. M.J.A. van der Hoeven over de economische tegenwind, tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst, VNO-NCW IJsseldelta/Noordoost-Overijssel, 8 januari 2009

Dames en heren,

U allen een heel gelukkig 2009! Ik hoop dat u en de uwen goede feestdagen achter de rug hebben. Dat u uitgerust bent. En dat u net als ik deze week weer met plezier en energie aan de slag bent gegaan.

Dames en heren,

Dat plezier, die energie is hard nodig. Want zoals u allen weet en misschien ook aan den lijve ervaart: onze economie heeft te maken met stevige tegenwind. Een tegenwind die dit jaar nog niet lijkt te gaan liggen. Dat betekent dat iedereen er stevig tegen aan moet. U door slim te ondernemen. En ik door verstandig beleid te maken. Zodat u ook kúnt ondernemen. En ook in 2009 weer de kurk bent, waarop onze economie van oudsher drijft.


Dames en heren,

Ik ontmoet bijna dagelijks bedrijven die het moeilijk hebben. Bedrijven die lijden onder een scherpe daling van de vraag. Het verbaast mij dan ook niet dat het producentenvertrouwen een nieuw diepterecord heeft geboekt. En dat de groeiverwachtingen voor 2009 zijn omgeslagen in krimpverwachtingen.Maar laten we elkaar ook niet de put in praten. Onze economie doet het nog niet zo slecht als die van veel andere westerse landen. Nederland kent innovatieve, hardwerkende ondernemers die niet snel bij de pakken neerzitten. En net als Nederland nemen landen over de hele wereld maatregelen om de economie aan de praat te houden. Zie Duitsland en de VS, die de afgelopen week grote stimuleringspakketten hebben aangekondigd.

Dames en heren,

Ook de economie in uw regio heeft een ijzersterk fundament. U bent internationaal georiënteerd. U vervult een belangrijke functie in de logistiek. En u heeft veel hoogopgeleide mensen in huis. Als u blijft ondernemen, innoveren, nieuwe markten blijft aanboren - dan komt u sterker uit de strijd dan dat u erin ging. Volgens mij bent u daar ook hard mee bezig. U bouwt stug door aan een innovatieve en kennisintensieve samenleving. Een samenleving waarin universiteiten, hogescholen, bedrijven en overheden een grote rol spelen. Zie bijvoorbeeld de TU Twente, die bezig is met een Kennispark Twente. Met als doel 10 duizend extra, hoogwaardige arbeidsplaatsen in de komende 15 jaar.

Nog een initiatief in uw regio: de Twentse Innovatieroute. Waarmee u de samenwerking stimuleert tussen overheden, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstellingen en ondernemingen. Niet alleen in Overijssel, maar ook over de grens met Duitsland. Kansen zien en benutten, daar gaat het om!

Dames en heren,

U innoveert en onderneemt. En ik zorg ervoor dat u daar ook in 2009 de ruimte voor krijgt. Dat betekent onder meer dat ik mijn best doe om ervoor te zorgen dat gezonde bedrijven krediet kunnen blijven krijgen voor veelbelovende investeringen (BBMKB, Groeifaciliteit). Ook de nieuwe FES-ronde van 500 miljoen is een belangrijke impuls. Die zorgt ervoor dat aflopende innovatieprojecten kunnen worden voortgezet.

Dames en heren,

Graag nog een paar woorden over de aanleiding voor deze bijeenkomst: het begin van een nieuw jaar. Net als kerst een moment van bezinning. Een moment om jezelf vragen te stellen. Ik stel mij altijd vragen als: wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd? Wat ging er goed, wat minder goed? Wat heb ik zélf bijgedragen aan mijn gezin, mijn familie, onze samenleving? Wat ga ik in 2009 vasthouden? En wat ga ik anders doen? Vragen ook als: wie ben ik, wat zijn mijn waarden, idealen, doelen in het leven? Hoe draag ik iets bij aan de samenleving? Wat is mijn plek in het grotere geheel? Hoe zorg ik er voor dat de dingen die ik doe, iets in beweging zetten? Want iets bijdragen, dingen in beweging zetten, ergens naar streven, dáár gaat het om. Met elkaar en op een slimme manier. Zodat we er samen beter van worden. We zijn er niet alleen voor onszelf. Niet als minister. En - als ik voor u mag spreken - niet als ondernemer.

Dames en heren,

Laten dat ook nu weer in gedachte houden. Dan weet ik zeker dat we een goed 2009 tegemoet gaan! Ik wens u alle goeds.