Felicitaties aan president Obama

Minister-president Balkenende heeft in een brief namens het kabinet president Obama gefeliciteerd met zijn inauguratie tot 44e president van de Verenigde Staten.

Minister-president Balkenende refereert in de brief aan de lange vriendschapsbanden tussen de Verenigde Staten en Nederland. In 2009 is het precies 400 jaar geleden dat de eerste Nederlanders in het huidige New York aankwamen.

Balkenende schrijft uit te zien naar de eerste ontmoeting met president Obama. Ook benadrukt hij het belang van samenwerking bij de bestrijding van de wereldwijde economische crisis.

Ook koningin Beatrix wenste Obama in een telegram veel succes toe.

Samenwerking

Minister Verhagen (BZ) zegt in een reactie dat Nederland uitziet 'naar de samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering onder deze inspirerende leider'.

De minister is blij met Obama's belofte meer samenwerking te zoeken met de rest van de wereld. 'Obama onderkent de problemen en wil een werkelijk nieuwe koers varen. Dat geeft vertrouwen.'

Maar, zegt Verhagen, Obama en de VS kunnen niet alle problemen van de wereld oplossen. Europa zal eigen verantwoordelijkheid moeten nemen voor vrede, veiligheid en stabiliteit in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan, vindt de minister.

'President Obama reikt zijn hand uit naar iedereen die zich met hem wil inzetten voor veiligheid en stabiliteit in de wereld. Als bondgenoot moeten wij klaar staan hier onze bijdrage te leveren', aldus Verhagen.

Eerder bericht