Nomaden massaal richting Kamp Holland (video)

Honderden Afghanen van de Kuchistammen zijn gisteren naar Kamp Holland in Tarin Kowt gekomen waar een speciale dag voor ze was georganiseerd.

De veelal nomadenfamilies werden door de militairen warm onthaald met voedsel, kleding en dekens. Ook gouverneur Hamdam bracht een kort bezoek aan de zogeheten Kuchidag.

Waar het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van Task Force Uruzgan (TFU) rekende op ongeveer 80 man, verschenen er ruim 300 aan de poort. Het bezoek van Hamdam betekende een belangrijke stap in de acceptatie van Kuchis bij het Afghaanse bestuur. De bevolkingsgroep van de Kuchistammen wordt door een groot deel van de Afghaanse bevolking namelijk niet als volwaardig meegeteld.

Honderden Afghanen van de Kuchistammen zijn naar Kamp Holland in Tarin Kowt gekomen waar een speciale dag voor ze was georganiseerd. De veelal nomadenfamilies werden door de militairen warm onthaald met voedsel, kleding en dekens. Voor Task Force Uruzgan zijn de rondreizende families een belangrijke informatiebron. Ze beschikken over een schat aan informatie over bijvoorbeeld stamverhoudingen en cultuuraspecten, maar ook vindplaatsen van geïmproviseerde explosieven en mogelijke tegenstanders.

Kostwinner
Akbar Khan hoort bij één van de stammen en is naar Kamp Holland afgereisd. Hij waardeert de overheidsinmenging en bedankt ISAF voor de goederen en de veiligheid: “We hebben meer veiligheid dan vroeger en geen last meer van andere mensen. We kunnen nu gewoon werken.” Iets waar hij als hoofd van een familie erg blij mee is. Khan: “Het graan is duurder geworden en ik moet als enige kostwinner een gezin van 10 mensen te eten geven.”

Schatbewaarders
Voor de TFU zijn de rondreizende families een belangrijke informatiebron. Ze beschikken over een schat aan informatie over bijvoorbeeld stamverhoudingen en cultuuraspecten, maar ook vindplaatsen van geïmproviseerde explosieven en mogelijke tegenstanders.

Majoor Metin van het PRT heeft twee keer een grote shura (bijeenkomst) met ze gehouden. “Op die manier ontstaat er herkenning en vertrouwen om uiteindelijk zaken met ons te doen”, aldus Metin, die veel respect heeft voor de sobere leefwijze van de Kuchis. “Dit zijn de schatbewaarders van de oude cultuur en tradities van Afghanistan.”