Extra inspanning voor diversiteit in managementfuncties rijk

vrouwen die een web van wollen draden boven hun hoofd houden

Het kabinet gaat zich extra inspannen om het aantal vrouwen in managementfuncties bij de rijksoverheid te vergroten. De doelstelling van het kabinet is dat de Algemene Bestuursdienst (ABD) in 2011 voor 25 procent uit vrouwen bestaat.

Op 1 januari 2009 bestaat de ABD - zij het met aanmerkelijke verschillen tussen de departementen - voor 20 procent uit vrouwen. Hoewel dit een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de 16,7 procent op 1 januari 2007 (kort voor het aantreden van dit kabinet), heeft de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst besloten tot intensivering van het beleid om meer vrouwen in managementfuncties te benoemen. De minister van BZK is de werkgever van de sector Rijk en heeft op 28 mei 2008, samen met vele andere werkgevers, het charter 'Talent voor de Top' ondertekend om meer vrouwen in hogere functies aan te stellen.

Alle ministers hebben toegezegd persoonlijk aandacht te besteden aan de benoeming van vrouwen op ABD niveau. Daarnaast worden er bij ieder departement werkafspraken gemaakt met de ambtelijke top over de instroom en het behoud van vrouwen. De ministers zullen er ook persoonlijk op toezien dat de departementale doelstellingen met betrekking tot managers met een biculturele achtergrond worden gerealiseerd.