Hirsch Ballin ondertekent WOTS-verdrag Brazilië

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft vandaag het WOTS-verdrag met Brazilië ondertekend. Namens Brazilië ondertekende de Braziliaanse ambassadeur José Artur Denot Medeiros het verdrag.

Het verdrag regelt dat beide landen de tenuitvoerlegging van strafvonnissen van elkaar kunnen overnemen. In de praktijk komt dat erop neer dat Nederlanders die in Brazilië zijn gedetineerd en Brazilianen die in Nederland zijn gedetineerd, het restant van hun straf in eigen land kunnen ondergaan. Dit is van belang met het oog op de voorbereiding van hun terugkeer in de samenleving.

Het WOTS-verdrag tussen Nederland en Brazilië voorziet ook in een regeling voor situaties waarin de veroordeelde zich aan berechting en tenuitvoerlegging in het andere land heeft onttrokken. Ook in deze gevallen kan op grond van het verdrag de tenuitvoerlegging van de buitenlandse straf worden overgenomen.

Nu minister Hirsch Ballin het verdrag heeft ondertekend, zal hij het op korte termijn ter goedkeuring voorleggen aan het parlement. Als de parlementen van beide landen het verdrag hebben goedgekeurd, zal het in werking kunnen treden. Naar verwachting zal dit nog minimaal een jaar in beslag nemen.