Institutionele Versterking en Bestuurskracht Bonaire

Bonaire en Nederland hebben het Protocol voor een nieuw Samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) 2008 in Den Haag ondertekend. Voor dit IVB programma is voor 2008 in beginsel 5.892.000 gulden beschikbaar. Dit is 40 procent van de totale samenwerkingmiddelen voor alle programma’s van Bonaire. Het programma borduurt voort op het samenwerkingsprogramma Bestuurlijke Ontwikkeling, dat in de periode 2002 - 2007 is uitgevoerd.

Het nieuwe IVB sluit naast de aanbevelingen uit de evaluatie van het oude programma van 2002 – 2007 ook aan op de staatkundige veranderingen en bereidt Bonaire voor op de nieuwe taken en verantwoordelijkheden als openbaar lichaam. De doelstellingen van het Jaarprogramma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) 2008 van Bonaire dienen dan ook ter ondersteuning van het eilandgebied Bonaire tijdens de transitieperiode naar de status van openbaar lichaam. Hierbij wordt invulling gegeven aan de gemaakte afspraken op het gebied van Bestuurlijke ondersteuning staatkundig proces en de verbetering van organisatie en uitvoering, en het financiële beheer.

De voortgang van het IVB-programma wordt gelijktijdig met de bespreking van de overige samenwerkingsprogramma's tweemaal per jaar door Nederland met Bonaire besproken.

Nu het programma ondertekend is kan Bonaire meteen starten met de indiening van financieringsvoorstellen bij (U)SONA ter beoordeling, goedkeuring en uitvoering.