Kabinet stelt adviescommissie drugsbeleid in

De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hirsch Ballin van Justitie, en Ter Horst van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de instelling van de Adviescommissie drugsbeleid. Deze commissie van experts gaat het kabinet voor de zomer van 2009 adviseren of en zo ja, hoe het Nederlandse drugsbeleid moet worden aangepast.

De instelling van de Adviescommissie drugsbeleid is onderdeel van de voorbereidingen die het kabinet treft voor de nieuwe integrale drugsnota. In het voorjaar van 2009 wordt de evaluatie van het huidige drugsbeleid afgerond, zodat de adviescommissie deze resultaten kan meenemen in haar oordeel. Vervolgens moet de adviescommissie bij voorkeur midden juni, maar uiterlijk op 1 juli 2009 een rapport opleveren. Het kabinet verwerkt dit advies in de integrale drugsnota, die dit jaar voor het einde van het zomerreces verschijnt. Daarop vooruitlopend zal het kabinet, zoals eerder toegezegd door de minister van Justitie, de Tweede Kamer een brief sturen over de aanpak van de problemen in de grensstreken.

De adviescommissie is gevraagd het drugsbeleid niet alleen te wegen in termen van veiligheid en volksgezondheid, maar met name ook te kijken naar het sociale en maatschappelijke perspectief (de schoolcarrières van jongeren, schooluitval, levensloop van mensen). Voorts is gevraagd te onderzoeken of er reden is de plaatsing van bepaalde drugs op de lijsten I en II van de Opiumwet te heroverwegen. Ook heeft het kabinet de commissie verzocht na te gaan of er op het terrein van de verslavingszorg, -preventie en schadebeperking en de bestrijding van overlast en criminaliteit verbeteringen aan te brengen zijn; wat er nodig is om Nederland minder een productie- en doorvoer- en distributieland van respectievelijk ecstasy/cannabis en cocaïne te laten worden; en wat de toekomstmogelijkheden zijn voor het coffeeshopbeleid.
Voorzitter van de adviescommissie drugsbeleid is prof. dr. W.B.H.J. van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Leden van de commissie zijn:
Dr. ir. P. Boekhoud, voorzitter van het College van Bestuur van het Albeda College te Rotterdam;
Prof. dr. W. van den Brink, hoogleraar Verslavingszorg Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam;
Prof. dr. C. Fijnaut, hoogleraar rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg;
Mw. mr. S.J.E. Horstink-von Meyenfeldt, staatsraad i.b.d.;
Mw. prof. dr. D. van de Mheen, bijzonder hoogleraar Verslavingsonderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam;
Prof. dr. H.G.M. Rigter, hoogleraar Sociale aspecten van medische technologie aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam;
Mw. drs. A. van Vliet-Kuiper, burgemeester van Amersfoort.