Nieuw model voor bewijs van in leven zijn

Er komt een internationaal erkend standaardmodel van het zogeheten 'bewijs van in leven zijn' of wel attestatie de vita dat de vele verschillende verklaringen zal vervangen die momenteel in het internationale rechtsverkeer in omloop zijn. Hiermee kan de burger in het buitenland aantonen dat hij in leven is. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De regeling vloeit voort uit een in Parijs tot stand gekomen verdrag van de Internationale Commissie voor de Burgerlijke Stand (ICBS) over de afgifte van een attestatie de vita.

Het voorstel is vooral van belang voor burgers die in een ander land wonen dan het land waar zij een recht op uitkering van een pensioen hebben opgebouwd. Uitkerende instanties vragen pensioengerechtigden namelijk regelmatig om een verklaring dat zij in leven zijn om na te gaan of er nog recht is op het pensioen. Het nieuwe model maakt het voor burgers makkelijker om in internationaal verband een bewijs te overleggen en voor uitkerende instanties wordt het eenvoudiger om de verklaring te beoordelen. Dit bevordert de rechtszekerheid.

De huidige praktijk kent vele verschillende soorten verklaringen en kan internationaal tot verwarring leiden omdat uitkerende instanties moeite hebben dergelijke stukken op hun waarde te beoordelen. Bovendien zijn burgers goedkoper uit omdat doorgaans ook een vertaling door een beëdigd vertaler wordt verlangd. Deze is nu niet meer nodig.

De regeling van het kabinet sluit ook aan bij de ontwikkeling dat er steeds meer behoefte bestaat aan een bewijs waarmee iemand juist internationaal kan aantonen dat hij in leven is. Dit heeft te maken met de toegenomen mobiliteit van mensen. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat burgers recht hebben op een pensioen dat uitgekeerd wordt door een instantie die in een ander land is gevestigd dan het land waar zij wonen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.