Randstad Urgent: Tijdwinst boeken

Commentaarstem: Een van de projecten van Randstad Urgent is de uitvoering van Scheveningen Boulevard. Het gaat hier om een make-over van de hele boulevard. Deze wordt niet alleen mooier en economisch aantrekkelijker, maar dankzij het kustversterkingsproject van staatssecretaris Huizinga, ook veiliger. In het boulevard-project werd door de gemeente en het ministerie van VROM, grote tijdswinst geboekt door twee stappen in de procedure voor nood- en ruimtebudget parallel uit te voeren. Slim bedacht.

Minister Cramer: Het belangrijkste is dat we hier de besluitvorming hebben versneld met zeker een jaar en dat heeft ermee te maken dat we hebben gezorgd voor een slimmere aanpak van de maatschappelijke kosten-baten analyse en dat we ook een koppeling hebben gelegd tussen alle procedures rond veiligheid en die van de ruimtelijke kwaliteit.

Commentaarstem: Versnelling is ook gelukt bij het project Draaischijf Nederland. Daar gaat het om de ontstopping van het verkeer in de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum. Er is een mix van maatregelen nodig voor wegen, openbaar vervoer, fiets, goederenvervoer en mobiliteitsmanagement. De startnotitie voor de planstudie A1, A27, A28 werd in drie maanden opgeleverd.

Jan Ekkers: Normaal staat daar ongeveer negen maanden tot een jaar voor, met andere woorden: veel tijdswinst.

Commentaarstem: Uit het draaischijfproject blijkt dat met soepele samenwerking tussen bestuurders en een sterk gevoel van urgentie, veel is te winnen.

Jan Ekkers: De eerste is dat Eurlings en ik op dezelfde manier blijkbaar vaart willen maken. Dus we waren het snel eens samen. En dat het verstandiger was om een echte oplossing te vinden, dus een plannenstudie, in plaats van de spoedwet te blijven gebruiken die wel snel tot een oplossing leidt maar niet tot een goede oplossing. Liever iets langzamer maar dan ook een echte oplossing, dat is een. Twee: we werken heel goed samen met alle overheden in het UVVB, het Utrechts Verkeers- en Vervoers- Beraad, waardoor er ook draagvlak bstond om tot deze oplossingen te komen. En drie: we wilden snelheid hebben omdat Eurlings in april of zo, dacht ik, op bezoek zou komen in Utrecht en we hebben gezegd van dat is een deadline, dan moet het klaar zijn.